Hormon tak stabil

Assalamualaikum semua, ada tips tak untuk stabilkan hormon? Say ttc almost 3years, period susah sgt nak dtg, kadang 2-3bulan sekali, nak cari waktu subur lagi teramat susah, 2 bulan lepas baru cek klinik doc inform tiada apa2 masalah dalaman alhamdulillah. Sesiapa pernah alami masalah mcm sy boleh share? Mcm mna nak stabilkan hormon & period cycle? Terima kasih🥰#ingintahu #seriusnanya #bantusharing

13 Balas

sy pn sblm nie hormon x stabil.. skali buat checkup kt hspital rupa nye ada thyroid.. priod mmg tingtong.. so mmg susah nk lekat utk next bby nie.. gap dgn abg dia 7thn.. lps operate buang thyroid bln 5 thn lps, bln 8 trus lekat next bby nie.. skrg 36w.. rupa nye mmg thyroid tula pnca sy hormon n priod x stabil.. nsb dpt kesan.. klau x mmg menangis la kot sbb mmg tringin nk ada bby lg.. 😁

Saya pun sama mcm sis jugak. Period kdg setahun sekali baru keluar. Ttc hampir 4years. Pergi checkup dgn doc gynae. Check ovum n sperm suami semuanya ok. Lepas tu saya ikhtiar minum teh senna untuk lancarkan darah. Alhamdulillah sebulan lepas amalkan, period saya dtg hampir tiap2 bulan dan 4 bulan selepas tu terus positif hamil. Apa2 pun, semua tu kuasa tuhan. Kita cuma ikhtiar n tawakal 😊

1y ago

Boleh share kat mna beli teh tu?

saya jenis period xteratur kadang 3-4 bulan xdatang,badan chubby,ada asma dan doktor pun ada cakap yg saya susah nak pregnant tp alhamdulillah lpas 2 bulan nikah x sangka saya pregnant dan sekarang ank saya dah 6 bulan 23 hari...mungkin hormon masing² kot,sabar k🤗 insha'Allah saya doakan yg masih menunggu zuriat dikurniakan satu hari nanti🤲

waalaikumussalam..sy pun sama .period x teratur..ttc 8thn..cari waktu subur guna opk pun kdg x lekat juga..last2 sy x byk pikir..positifkan diri.. makan makanan yg berkhasiat..alhamdulillah x sgka pregnant pastu..sy orgnya berisi..mgkin tu salah 1 faktor jga susah..awak sabar...better cek klinik masalah awk ya..moga Allah pmudhkn

Kena jumpa pakar obgyn dear. Nnti dia akan check hormone, and prescribe ubat hormone untuk trigger period dan untuk TTC program tu bincang dengan pakar apa solution. Sebab kalau ikut yang di google, tak semuanya betul. So lebih baik jumpa pakar obgyn ya. Goodluck dear

jumpa pakar o&g dlu. pergi klinik kesihatan, dorg akan check thyroid ape semua. kalau jumpe stray cats terutamanya kucing bunting dan kucing baru bersalin ada anak, bg makan sambil suruh doakan puan lekat cepat.

better pergi klinik pakar sakit puan. sbb doc gynae akan cek kesuburan suami isteri, scan tvs tu semua. kalau nk ke o&g hosp gov, pergi kk dulu ckp nk buat ujian kesuburan sbb ttc ni semua.

Sy jenis period yg x teratur. 2-3 bulan x period. sy pernah je ovulasi CD 78 Dan alhamdulillah lekat. cba kenalpasti kitaran period kita Dan tanda2 subur. InshaAllah. semoga dipermudahkan 😊

waalaikumussalam, saya cuba ikhtiar air buah zuriat. saya beli da siap botolkan saya paksa husband minum dan saya minum. Alhamdulillah minggu depannya positif pregnant. banyak manfaat buah zuriat

1y ago

Akak boleh share link kat mana beli buah zuriat ? Pasal dkt shopee ni byk scam. Takut la seller tu tiba2 hantar buah pear pulak 😅

Saya period 2-3 bulan skali.. Ade pcos both ovary lagi. Saya pantau waktu subur guna opk mmg kena sabar sbab cycle lama. Di samping tu jaga makan. Alhamdulillah dah 13w skrng

1y ago

Wah Alhamdulillah tahniah sis ❤️❤️