Pantang Sendiri

Assalamualaikum, saya nak tanya, if saya pantang sendiri ada risiko apa2 ke? saya dh tkde mak ayah and anak2 mertua semua lelaki, kalau pantang dkt rumah mertua, rasa tk selesa lg2 bab aurat, mertua pun ada ckp dia tk sudi nk jaga, if saya nk pantang rumah mertua, mertua alu2kn je asalkan semua saya yg buat sendiri, mkn pantang pun mertua ckp order lg better, mertua saya balu jd dia lebih suka buat hal sendiri😭🙏🏻 then saya plan ambik CL seminggu ja, hari seterusnya tu pantang sendiri ja, ada apa2 risiko ke if saya pantang sendiri?? mohon penjelasan mums

24 Balas

sy pantang sndri 3 3 ank.. cuma mse ank sulung kebetulan suami bru behenti keje, crik keje baru jd dia yg uruskn smua.. ank sy lak smua prolonged jaundice, jd mmg kerap ulang alik kk cek kuning...keje umh x perlu buat sgt kalau x larat, fokus utk jaga baby n rht mse dlm pantang nie.. boleh gak mtk suami masak siap pg sebelum pergi keje ke.. jgn biar kn perut kosong.. sy doakn smuanye dipermudahkn buat sis.. 💕

Cuba mtk bantuan suami. mtk dia belajar siap2 cara urus isteri pantang dan baby kecil seawal 2 mgu dh lps 2 mgu ibu ada kekuatan skit blh la mula urus sndiri skit2. kena bersedia dgn sebarang kemgkinan bila bersalin ni. kalau normal mgkin dh ok 2 mgu tu tp tidak kalau ceaser. lain juga tmpoh penyembuhan dia. saya doakan sis dimudahkan urusan. yg penting jaga emosi jgn stress k.

Kalau pantang umah in law pon die tak mau tlg jaga, baik pantang sdiri. Bukan apa, takut nanti terjejas emosi klu in law ada anak meragam n masa tu kte tengah sakit ke. Klu sdiri, mmg kite tau kite tak leh harapkan sape2 dah. N Klu dh amik CL smgu pon dah Alhamdulillah. Smgu pertama jek kite rasa ssh nak uruskan sdiri. Tp lain org lain badan nya. Lain tahap kesihatan nya. Paling penting emosi kena jaga.

2y ago

betul tuh sis . sy pantang rumah mertua , mula mula dy kata boleh jaga org pantang . tiba masa ,dy hanya masak kn makanan pantang itu pun lauk mcm tak pantang . mandi air panas , pakai stoking , pakai pilis, pakai bawang putih ,mandi kn anak siap kan anak,semua sy refer google dngn youtube . serupa sy pantang sndri .

sy anak no2 pantang sendiri je sbb ank no1 sy dh blajar cara berpantang.. Alhamdulillah 1minggu suami bt, msok minggu ke2 sy dh blh bt sendiri.. bertungku,mndi ank..mkn suami dh siap masak.. pekerjaan umh yg lain suami bt dibantu ank sulung sy.. berpantang sendiri xkan ada risiko selagi sis xbt pekerjaan yg berat ..masa berpantang ni masa utk ibu² berehat..baik pulih badan..

sy berpantng sndri je sis. inshaAllah smua ok yg penting rancang awal. jgn kisahkan sgt rumah bersepah ke apa. sabarkan hti dlu utk bberapa mnggu pertama. aim nk cpt sembuh dn sihat. sy standby serunding halia ,pegaga peria ,blis halia mcm tu. masak nasi dn mkan sayur sawi je. ulang bnda yg sama. smpi rasa kuat dn sihat sikit

sepatuknya first time kena org yg berpegalaman yg jagakan... sbb kita blm thu yg mna blh yg mna xblh... sy ni second baby still mintk dijagakan ... tapi kalau blh cri la org yg berpegalaman tlg jagakan makan awk... tkt nnti lain yg jdi bila pantang sndiri... kalau sis kuat mental dan fizikal blh je cuba😊

Boleh pantang sendiri. Tapi kalau anak pertama ni banyak tak tahu. Kena ade yang jaga dan tolong ajar ape yang patut. Boleh upah cl kalau mampu. Lagi nanti baby nak kena check kuning. Ulang alik kk. Takpun awak pantang je seminggu dua rumah mertua. Badan da kuat sikit baru balik pantang sendiri.

Pndpt sy oantang sendiri ni stress utk anak pertama sbb sy dh rasa sndri. Walaupun suami ada tolong, sy ttp stress. Sy cadang sis ikut cdgn2 yg org bagi psl pembahagian tugas dgn suami. Yg pnting sis rileks n jgn bnyk fikir sgt ok kalau nk proceed pntang sndri

Hi mommy. Boleh je ambil CL seminggu dan berpantang sendiri. As long ada yang tolong tu. Kalau anak pertama memang tak tahu apa nak buat masa pantang so sebaiknya ada orang tolong. Kalau suami ada minta tolong apa yang patut pun okay.

Bersalin ank no 2 pantang sendiri je sebab masa tu pkp. 100% suami uruskan semua, Alhamdulillah pantang sendiri lagi selesa & x terganggu emosi ibu 🤭🤭🤭