Benjolan Pada Payudara Ketika Menyusu

Assalamualaikum. Saya ada soalan Situasi:Masa baby 1-2 bulan, baby tolak bila saya beri nenen belah kiri. Dia lebih selesa di belah kanan. Mungkin juga kerana saya kekok memegangnya belah kiri menyebabkan dia jadi tak selesa menyusu belah kiri. Macam2 cara dah buat supaya dia mahu terima, tapi menangis jd makin kuat. Tapi sekarang baby dah 3 bulan, dia dah pandai dan mau minum pada kedua2 belah. Soalan: 1. Saya dapati saiz belah kiri dan kanan saya berbeza. Normal ka? Adakah ia akan normal balik (sama saiz) 2. Saya dapati ada ketulan/benjolan dekat dengan puting belah kiri sejak 6 minggu. Saya cuba tuam n picit2 tapi tak hilang. Benjolan tu tak rasa sakit. Itu clogged duct ke atau benda lain? Saya baru jadi ibu, masih banyak perkara belum mahir. Baru merasa pengalaman menyusukan anak. Benjolan yg muncul pada belah kiri saya buat saya jadi takut kalau2 ia termasuk dlm kategori cancer (nauzubillah >.

1 Balas

Sy punya breast pun tak sama besar walaupun baby hisap 2-2 belah. Sebab baby lagi prefer belah kanan. Yang ketulan tu tak pasti. Kalau clogged duct mesti rasa sakit