Nama Anak

Assalamualaikum . Saja nak tahu , sebab sebelum2 ni pernah la terdengar . Yang tak boleh letak nama anak putera , puteri , syed , sharifah kalau bukan dari keturunan tersebut . Kalau nak letak ,JPN suruh kena ada salasiah keluarga utk membuktikan dari keturunan tu . Jadi sebenarnya boleh ke tak letak ye ?

22 Balas

Waalaikumussalam,hai.Saya dari Kelantan.Saya ada beberapa orang kawan2 yang dari keturunan Wan.Contoh,kawan pompuan saya ni sorang,ayah dia takde Wan,mak dia ada,dia memang letak Wan dekat depan nama dia.Saya rasa pelik tapi entahlah keluarga dia macam mana.Contoh ke-2,sorang kawan ayah saya ni memang keturunan Wan,adik lelaki dia ada sorang je,dan bawak nama Wan,dia ada 3 adik-beradik pompuan dan semua ada Puteri dekat depan sebagai ganti Wan.Mungkin nak sedapkan nama kot.? Syed/Syarifah/Tengku/Ku/Ungku saya rasa memang tak boleh guna sewenang-wenangnya.Ada beberapa kawan lelaki saya depan nama dia ada Ku,ayah dia pun memang Ku kata depan. Kalau macam Nik,Che dan Raja,memang banyak sangat tapi memang yang tu kena keturunan ayah dan kebanyakan memang guna nama Nik dan Raja kat depan nama mereka.Tak pernah lagi saya jumpa kawan pompuan saya ayah dia Raja,tapi dia guna nama Puteri/Nik dekat depan. Saya sendiri keturunan Wan tapi moyanglah,nenek saya hidup lagi tapi disebabkan moyang perempuan kahwin dengan orang biasa,gelaran Wan terputus macam tu je.Tapi,walau keturunan Wan tak bawa gelaran Wan dah,keturunan Wan tetap tak boleh makan ikan kekacang.Mak saya pernah makan masa muda sebab degil,and memang ruam merah naik berhari2,gatal tu tak usah cakaplah ya.Kalau nak tahu kenapa sila Google ya.?Saya generasi tanpa Wan yang ke-3. Kalau macam Putri dan Putra,hmmm..yang tu memang saya tak pasti langsung.Sebab ada sorang kawan masa kecil saya dulu,nama dia Putra kat depan,tapi ayah dia takde gelaran apa2 pun.Jadi,kalau ikutkan rasanya yang Putri dan Putra tu takpe kot.Kalau nak lebih lanjut,lebih baik tanya JPN,takut tersalah nama nanti.?

Boleh dengan syarat ada pembuktian salasilah kerabat keluarga. Kalau sebelah bapa, senang. Kalau sebelah ibu, susah sikit sebab masih ada yang belum faham, nasab sebelah ibu boleh tapi nama gelaran turun satu tangga/tingkat. Teknikal sikit. Contoh macam sebelah ibu saya, semua bawa gelaan Tungku/Tengku jadi bila makcik-makcik saya kahwin dengan orang biasa, anak-anak lelaki mereka (sepupu saya) bawa gelaran “Megat”. Anak perempuan bawa gelaran “Wan”. Gelaran “Puteri” juga boleh diberi untuk anak perempuan kalau tak nak “Wan”. Gelaran “Putera” juga boleh diberi untuk anak lelaki, kalau tak nak “Megat”.

2y ago

walau dah lama post ni tetap nak komen...wan naim maaf cakap ye..nasab keturunan hanya datang dari sang ayah bukannya ibu yee.. benih datang dari si ayah ..cuba belajar lagi .. takde istilah nasab ibu... ibu cuma hasilkan telur untuk disenyawakan bukannya benih .. so Kat sini nama keturunan tu ikut salasilah keturunan si bapa bukan si ibu walau ibu yang mengandung.. buktinya saya sendiri tengku talk suami saya orang biasa jadi saya tak boleh letak tengku dekat anak2 putera pun takleh guna .. Dalam quran pun tulis nasab keturunan datang dari si ayah atas hasil perkahwinan yang sah ..jika tiada perkahwinan sebagainya tidak dipanggil nasab atas sebab tiada akad yang sah..macam tu juga walau kita tengku dah kawen sah pun if bapa takde keturunan tu tetap jadi biasa je..takleh nak ikut keturunan ibu bagai...keturunan bapa je kuat ..keturunan ibu bukannya nasab..sebabtu jika nikah kawen yang boleh jadi wali hanya dari keturunan bapa ..keturunan ibu takleh jadi wali perkahwinan..faham? contoh

Mak sy kawin dgn ayh xdak gelaran, tp kmi ank2 boleh bwk gelaran dr mak sekiranya lajuran keturunan tu xdak terputus. Cth, mak wan, nenek wan, moyang wan, jd ank lelaki blh pakai wan/putera/tun, ank perempuan blh pakai puteri/tun shj. Xblh bwk wan sb bapak bkn wan.

ayah saya keturunan brunei arah ade sheikh sharifah tapi kalau anak lelaki dapat isteri bukan keturnan arab die boleh letak sheikh sharifah kt anak die tpi kalau anak prmpuan yg tak kahwin ngn keturunan arab tak boleh letak melainkan dua dua ade keturnan arb

Nama saya Beche dan nama kakak saya Daeng, mak saya kata xda keturunan. Tapi saya ada sorg kazen yg bernama Puteri Aleeya. Nenek dia merupakan kazen ayah, dan moyang kami merupakan adik beradik. Soalan dia, Putera dan Puteri ni berketurunan ke?

Kalau sy keturunan tengku.. Tp sy xleh letak nma ank tengku/ku sbb husband bkn dari kturunan tu.. Nma ank hnya boleh waris jika suami dari keturunan... Sedih plk ank xboleh waris nama keturunan sy...?

4y ago

Salam. YM Tengku boleh wariskan gelaran kepada anak lelaki, “Megat”. Kalau anak perempuan boleh bawa gelaran “Wan”. Ni konsep kekerabatan yang diamalkan orang Melayu sejak dulu. Keluarga saya masih pakai kaedah ni.

Pokok pangkalnya mostly ikut ke bapa, jika bapa ada keturunan dari salasilah tersebut spt Syed/Tengku boleh proceed bawa nama anak Syed/Syarifah/Tengku. Kalau mak sahaja yang ada pangkat tapi bapa takda pangkat, tak boleh guna

Kalau puteri putera tu saya tak pasti.. Tapi kalau syed dan syarifah sebaiknya jgan kalau bukan keturunan nabi sis.. Sbb golongan tu sendiri sngt menjaga nasab keturunan.. And setahu saya jpn memang akan tanya

5y ago

ouh . haah . Sebab saya sendiri ada la sikit dari keturunan tu ? Mak saya sharifah tp jodoh dgn lelaki yg bukan dari keturunan sama . Jd nama kami adik bradik tk boleh letak nama syed mahupun sharifah .

Nma ank prmpuan sya 2 org dh sya ltk nma PUTRI... ok je. ..klu ejaan PUTERI sya x thu blh ke x...and skrg hamil ank ke5 ... Dr scan kt girl ..mmg hjat nk ltak PUTRI mcm kakak2 ...

3y ago

boleh je..ank sy sulung putra arfan iskandar,kdua putri nur arfadhia irdina ketiga putri nur arisya inara..xdak plak salasiah apa2?

Boleh je……byk je yg letak nama puteri…megat & lain2…….x payah pembuktian bagai……family saya ada je yg letak…….yg kata kene ada bukti2 tu…tu smua poyo ?

2y ago

Hahaha….kenyataannya mmng byk org guna….ko ketinggalan zaman kot….ko masih duk zaman kerajaan zaman dulu kala ke..????…?…