Nama anak perempuan

Hi mommies, saya nak tanya boleh ke saya letak nama anak perempuan Nur atau Putri? Sedangkan suami saya Syed. Saya bukan Sharifah. Suami saya kata kalau perempuan kene letak Siti atau Siti Nur ataupun Sharifah. Tapi saya tak setuju semua tu 🫠

4 Balas

boleh je sis tak ada masalah. moyang saya pun sepatutnya nama dia ada syed tapi dia gugurkan syed syarifah dari nama semua anak2 dia. sebabnya dia kata dia tak suka orang2 zaman dia tu mengagungkan sangat orang2 yang nama syed sharifah ni. banyak lagi cara lain boleh jaga salasilah keturunan. simpan catatan family tree, selalu gathering dengan family etc. nama anak2 cucu2 nabi pun tak ada pun syed syarifah. tak sure sejak generasi mana benda tu jadi "wajib"

9mo ago

Maknanya nama moyang awak contoh macam "Fatimah binti Syed Luqman" camtu ke? Maksudnya takde pangkal Sharifah/Siti/Siti Nur dekat depan nama? Kalau macam tu boleh lah kalau saya nak letak nama anak perempuan Nur Aminah binti Syed Rizal. Camtu kan? Tak menjadi kesalahan ke? 😅

Kalau suami keturunan Syed, better ada Sharifah. Kn Syed- Sharifah tu mcm keturunan, better kekalkan Sharifah. Awak boleh je letak, contoh, Sharifah Nur Putri ....... binti Syed... Kira panjang la juga nama anak awak nnt. Hehehehe.. Just cadangan.

9mo ago

Sharifah tu okaytapi sbb cousin suami yg perempuan semuanya nama siti atau siti nur. Takde sorg pun nama sharifah. Tu yg suami insist juga nak letak siti. Saya pulak tak setuju 😮‍💨

cadangan sy sama mcm sis atas tu. . bila suami syed. . anak tentu2 sharifah. . maka jaga la nasab anak. . sbb itu menentukan dia keturunan Rasulullah saw. . its oke panjang spupu sy semu panjang2 nama nya plus masuk nama clan lagi mmg panjang

8mo ago

maaf sy bukan keturuanan itu tp setelah sy ada bershabat dan berguru. . syeh/sheikh syarifah ni ada clan blakang nama dia itu sy amat pasti di x boleh buang. . sbb dulu sy x tahu ingat oh sekadar nama rupa nya. .mereka jalur Rasulullah saw, Ada nama2 keluarga contoh wafa, al-joofree, al-hadad, assegaff dan banyak lagi, Dan untuk pengetahunan mereka keturunan ni perlu tahu kerana ujian hidup mereka 2 Kali gnda dari orang awam. . oleh sbb itu mereka perlu letak dan sentiasa ingat mereka asal keturunan nabi ujian mereka Allah akan bg 2 Kali gnda, bertujuan menjaga keimanan mereka, sabar, kalau sakit 2 Kali ganda dari kita, Dan maaf la sy agak lancang tapi ini yg ilmu sy dpt jika buat dosa 2 x gnda dosa dia, oleh sbb itu seboleh mereka menjaga adab akhlak sbaik2 nya dan kekal kan nama agar sentiasa beringat mengalas satu keturuan yang mulia itu bukan mudah, tp ada je yang saja letak cm sekadar pakai baju, Dan terpulang nk letak letak, nl buang buang je. . jgn nanti perkara x syok dtg bany

better letak syarifah laa. siti nii yg bukan keturunan syed-syarifah pun ramai nama siti. bila anak nama syed-syarifah nii org alert sikit anak2 nii tak boleh terima sedekah/zakat