ZINCOFER CAPSULES

Assalamualaikum. Ramai ke yang macam saya bila makan zincofer mesti rasa nak muntah. Hmm ☹️ Normal ke tu? Atau ada cara lain ke untuk elak daripada nak muntah tu?

ZINCOFER CAPSULES
30 Balas

Awk makan waktu bila? Nurse sy suruh makan sebelum tidur. Dan dua jam selepas makan. Ok alhamdulillah blh telan. Sy minum dgn jus buah peel fresh. Tp skrg lg jimat sebab bli Sunquick original bancuh tanpa gula. Sedap pun sedap.. Pernah 1 hari sy lupa nak mkn ubat tu, tringat sebelum solat subuh, so mkn la. Then solat Lepas solat, tiba2 muntah. Mungkin sb tunggang terbalik kan sujud.. Kalau trus tidur, mungkin ok. Masa muntah tu, habis kluar balik jus buah. Dgn baunya lg werkk.. Oh ya. Masa sy g klinik, hb sy low. 9.4 je.. Sebab sebelum tu sy mkn new obimin je. Lepastu doctor bg Zincofer, 2 minggu selepas tu check balik, Alhamdulillah hb sy 12. 💕💕💕

Waalaikumsalam. Saya biasa makan ubat ni sebelum sleep. Selepas 2jam lepas dinner. Contoh, last makan pukul 8. Pukul 10 makan ubat tu then terus tidur. Tapi, kalau dah try a few times, still rasa tak selesa, boleh inform doc/nurse incharge untuk tukar ubat lain 😊

Sya x blh nk telan pn paksa juga Tpi hb tiba2 jdi rendah Sya tuka yg iron tablet tu bru ok sikit drah Sya.. Sya mkn yg zink tu 2 bji sri. Yg iron tablet tu 4 biji sri dua pgi dua mlm... Bru da reda sikit nywa saya 😅.

wsalam. saya mmg tk boleh makan ubat ni walaupun minum dgn air oren. akhirnya saya beli ubat maltofer. okey boleh makan. hb pun okey je. tapi apa2 tanya nurse. maybe boleh tukar ubat lain. ☺️

saya biasa makan tgh2 malam. pukul 2/3 pagi set jam. bangun makan tidur semula. tak sempat nak rasa mual2 tu. inshaAllah.. esok pagi membuang pun smooth je. cuma warna najis gelap..

Makan sebelum tido la awk. Sbb waktu tu xde dh mabuk. Sedap tdo ade lah. Sy muntah pun sy paksakan gak demi anak. Tp lepas tu dh biase dh. Telan je mcm biase. Minum ngn oren ke.

Nurse KK ajar sy cara mkn zincofer selepas 2 jam mkn & sblm tdo. Minum air jus orange @ sunqiuck tanpa gula. Alhamdulillah tkde rse muntah dh lps ikut cara dia bg.

Masa refer doctor kat klinik kesihatan, pernah tanya soalan yang sama, doctor kata its normal.. So doctor cadangkan ambil zincofer ni sebelum tidur..

saya pun tak boleh makan zincofer. after 2 jam muntah. lepas tu bila appointment kita mintak je kat dr nak tukar ubat . so nanti dia bagi ubat lain

sy consume nie,tak tahan. muntah. minum dgn jus pun xjalan. minum sblum tidur pun xboleh. muntah juga. then,nurse advice ambil maltofer. baru ok.