Perlu tukar sekarang atau tunggu next appointment ?

Assalamualaikum. Nak tanya. Masa First check up nak tahu pregnant tu doctor bagi 4 jenis ubat. Folic acid. Iron Tablet. Vitamin B Complex. Ascorbic Acid. Second check up (01/06/2020) Dah cakap dekat nurse ubat dah habis makan. Lepas tu nurse bagi Zincofer ubat merah tu. Saya cakap dekat doc nurse bagi Zincofer. Then doc just bagi air garam sebab saya masih muntah2. Tu je. Tak ada apa² ubat. Balik KK saya tanya kakak saya pasal ubat tu. Kakak explain la sebab dia pernah makan ubat tu. Ubat tu merangkumi semua. Kakak saya tak tahan ubat tu muntah² pening semua. Kakak saya pun cakap kawan² dia pun tak tahan ubat tu. And saya tanya kawan doc saya. Dia pun cakap ubat tu kuat sikit ada effect. Muntah pening² semua. Tapi dia cakap merangkumi semua. Ada Folic Acid. Ascorbic Acid semua. Saya cuba makan sebiji. Sebelum tidur saya makan. Sejam lepas makan. Saya terjaga dah mula pening. Tidur asyik terjaga sampai subuh bangun terkejut terus muntah. Lepas dari tu setiap jam saya muntah banyak. Satu hari lembik tak larat sangat sebab muntah setiap jam. demam sikit. Sampai sekarang saya tak makan ubat apa². Jadi saya kena tukar ubat sekarang atau tunggu je next appointment 06/07/2020 ni baru tukar ubat ? Tak apa ke tak makan apa² ubat ?

13 Balas

Sy pun sama sis. Tp nurse suruh makan waktu lain pulak. And makan zinctofen tu dgn air jus. Mcm sy minum dgn air epal peel fresh . Alhamdulillah apa yg dia suruh buat tu, takde rasa pening dan muntah pun. Sy makan sebelum lunch atau 2 jam lepas lunch. Sis boleh cuba cara sy ni ☺️ ubah waktu makan ubat tu. Sbb ubat ni mmg wajib kena makan.