VAKSIN IBU MENGANDUNG

assalamualaikum. nak mintak pandangan semua. saya baru 14weeks lusa vaksin. tak terlalu awal ke untuk saya cucuk ? or saya memang patut pergi ? risau sebab alahan tak hilang lagi takut bercampur dengan side efek vaksin nnti. mintak pandangan semua ya thanks

1 Balas

Pada pandangan saya, Dgn keadaan & peningkatan kes harian skrg, adalah lebih baik awak ambil vaksin sebagai salah 1 iktiar utk perlindungan utk diri awak & baby di dalam kandungan 🙂 Ibu mengandung tergolong dlm golongan yg sgt2 berisiko tinggi & antibodi kita tak sekuat org dewasa sihat yg lain. Nanti bila dah sampai dkt PPV, awak boleh explain situasi semasa awak & awak dibenarkan tanya berapa byk soalan utk kepastian sblm awak setuju utk terima vaksin. Dan awak berhak tolak vaksin masa tu kalau awak tak yakin & diaorg pon tak akan marah ataupon paksa awak utk setuju 🙂 Saya pregnant (27 weeks). Kemarin alhamdulillah baru settle 1 st dose. 2 minggu sblm tue saya baru je ambil vaksin kancing gigi. Dan saya dah bgtau doktor dkt PPV tu dulu & tanya dia slmt ataupn tak sbb jarak vaksin tu baru 2 minggu. TAPI terpulang dkt awak. Sbb ini melibatkan tubuh badan awak. Cuba mintak pendapat & bincang dgn suami awak juga sblm deside 😬

3y ago

In Sha Allah…… Pastikan awak minum air suam / air putih sekurang2nya (2>3 Liters) sehari. Kalau awak full time house wife, (1>3 hari) selepas vaksin, awak bykkan rehat & elakkan stress. Kalau perlu buat kerja, buatlah setakat kemampuan awak & jgn paksa diri k 😐 Lagi pulak, cuaca kita skrg panas + kering 🥵 Kalau perlu, mandi (3>4 kali) sehari pon takpa. Asalkan badan awak rasa selesa.