Breastfeeding

Assalamualaikum mummy2 smua, ada x yg prnh trkena mastitis a.k.a bgkak susu tpi ada ktulan dlm breast? Mcm mna nk bt eh slain dr ubt, dh mkn ubt jmpa dktr td xjd gk..

13 Balas

Pernah masa hari ke 3 pantang..3-4 hari juga nak reda sakitnye Sy sentiasa urut guna sikat untuk lancarkan salur yg tersumbat di samping tuam dgn ais dan letak kobis skejap2 untuk redakan bengkak..masa tu terpaksa juga susukan baby walaupun sakitnye tuhan saje yg tahu

4y ago

Ha, kn.. Sy try urut mbulat msa dy isap mcm surut ktulan 2

Saya pernah jadi ketulan smpai ke ketiak. Mandi air panas, xterlalu panas la. Mandi smbil urut breast, kluarkan susu sebanyak mungkin. Pump & bg baby minum. Kalau ada ketulan lg, mandi air panas lagi smbil urut. Alhamdulillah 2 3 hari jugak hilang

Sy semua anak kena,tapi yg paling teruk tahun ni.bengkak smpi seminggu,selalu 3 bari dari surut,sy letak kobis pastu sy jpa doc,doc akn kasi antibiotic (takut jakitan kuman) pastu bgkak akn surut dgn perlahan dan susu boleh pump..

Wslm wbt. Pnh kena. Mkn lecithin & omega 3 dr shaklee sambil urut2 sambil tuam2 klu rs lembut cb pam jgn pksa sgt slowly. Mandi air suam. Mkn vit c utk kuatkn imun bdn risau demam sbb xthn sktkn.

Saya pernah bengkak masa baby 5 bulan. Dah try pump pun tak surut. Saya try makan supplements lecithin beli dari guardian. Alhamdulillah berkesan. Makan malam. Subuh dah surut.

4y ago

Ya ketulan jugak.

Sy dulu berurut... Pas tu tuam ngn air suam sambil2 pam... Smpai ketiak ade ketulan tu.. Sakit

4y ago

Aah...sy kne masa tu dlm pantang... Org tu dtg urut sekali dgn urut badan tu...

Urut sis. Lepas tu tuam air panas sikit2. Dah ok sis pam. Sy pun baru ni jadi. Sampai keras

4y ago

Boleh gagah 😂😂 kena tahan sikit sbb nak bukak pori2 laluan susu

Saya guna sikat rambut..sikat kt breast tu..alhamdulillah ok..xpun ltk kobis

4y ago

Klu saya mlm tu bengkak susu..alhamdulillah pagi esoknya dh ok..smbil2 tu saya pam n bg baby hisap..sakit xyah citer lah😇

Urut guna sikat sis..pakai sikat kayu yg hjung die bulat2 tu..

4y ago

Nt sy try ya sis, tq

Letak kobis sejuk insyallah kurang bengkak