Air kencing atau air ketuban?

Assalamualaikum mummy2 semua. Selama ni sy bnyk kali bertanya soalan yg sy rasa agak penting jugak la tapi x penah dijawab. Tapi sy tengok kalau ada yg tanya soalan merapu atau berulang ramai pulak yg reply. Xpe la sy try lagi tanya. Kali ni soalan lain pulak. Malam tadi sy kemas2 almari semua & sblom tu ada jugak la angkat kotak2 berisi baju. Badan sy penat sgt masa tu jd sy amek keputusan utk stop kejap. Sy ngn suami pjj jadi sy yg kena angkat semua benda. Pastu sy nak mandi jadi bila sy bukak spender tetiba ada air keluar laju je sampai habis. Masa tu sy tgh berdiri kat dalam bilik tidur. Sy cuba tahan tp x boleh nak tahan walaupun sy try betul2 nak tahan tu. Tetap keluar mcm air paip. Spontan je keluar. X penah lagi jadi mcm ni selama hidup sy. Tp masalahnya bila sy hidu bau air tu bau hancing mcm bau air kencing. Jadi sebenarnya sy terkencing ke? 😅 Tp kalau terkencing mesti sblom tu ada rasa nak terkencing kan & kita boleh kawal. Tp bau kencing. X faham la. Pastu xde dah keluar air pape. Baby pulak mcm biasa aktif je tendang2. Semoga soalan sy kali ni terjawab. Tq #34weeks5days #Firstpregnancy

17 Balas

Actually mmg byk soalan tkdijawab sbb tk tsiar.. kalau nk cpt dijawab.. lps post awk komen sndiri kt post tu nanti ada muncul. dkt feed hehehe.. Btw sy mse 33weeks bgun tido rasa basah kt bawah.. g HKL check mmg ketuban leaking sikit.. dari 12 trun 10 bacaan tp. tkde bukaan ke hape.. now 35mggu on antibiotik doc bg n mnm air kelapa n tembikai.. ketuban dh jd 14.. so better g check kalau rse waswas sbb bby klu aktif len mcm pn bhya tkot dia lemas

Rasa air kencing kalau bau hancing,sbb saya baru jer berlaku 3 ari lps,keluar air lps kencing ,tp x hncing,so saya pergi hospital,doktor cek jln nak pasti air ketuban ke atau tak,,tp bukan air ketuban,,doktor scan pun semua ok,,Klau air ketuban dia keluar panas dan banyak ,,kira kalau pakai pad ,pad tu basah,,

Saya takde jawapan sebab baru 25w. Tapi saya nak ckap saya setuju dengan statement awak. Kekdg tengok soalan tah pape, tapi ramai gile tukang jawab. Soalan kita yg macam rasa macam penting jugak and boleh jadi ilmu utk orang lain jugak, takde pon yang nak jawab haha. Bye hehe

Saya pun kadang prasan tau, Bila soalan berkenaan seks ke apaaa laju je jawab. Semua masing2 cerita skill la apalah. Tapi kalau soal kesihatan atau pendapat macam sis tanya ni jarang2 org nak jawab hehehe. Sorry jangan maraaa. Skadar luahan 😝

Wksalam. Sis Jangan la sedih Kalau ada yang tak jawab Soalan sis.. sis ada masalah luahkan lah pada pakar . Ibu mengandungkan lebih baik Fikir benda2 positive bergaul dengan orang2 positive ... refer doktor ya jika ada sebarang masalah...

Kne g spital dik,jumpa je doktor nnti dorg scan tngok bby n air ketuban dlm perut kurang or x...takot kang air tuban dh keluar bby berak dlm perut tu yg bahaya,...so g lh spital cek ape yg patut...smoga dprmudhkn urusan adik nnti😊

Selalunyaa soalan tak masuk dalam feed , saya pernah tanya soalan berkaitan bersalin bulan 4 ritu.. takdee pun org jawab . Dah bersalin masuk 1 bulan lebih anak saya baru nak kuar ke feed HAHAHAHA🤣🤣

Pengalaman sya ank 1st turun tanda air tapi tiada bau & bukan air ketuban. sya trus ke hospital bukaan 2cm. malam tu sya slamat mlahirkan slepas skit & nurse pecahkan air ketuban

bisanya klau tu,,kdang2 air kencing yg xdpt kte rasa....thu2 dh trkencing.....jgn risau sis,,fikir yg baik2.....ckp ngn ank kt dlm perut tu jgn keluar awal2....

Kalau air ketuban tiada bau.. Dan dia mengalir terus... Tak berHenti..saya terus pegi hospital..smpai hospital bukaan 2cm