Ibu mertuaku

Assalamualaikum. Nak diluah kt kenalan nnti terbuka aib keluarga sendiri. Jadi kt sini la tempat untuk sy meluahkan serba sedikit. Bukan serious sangat pun. Sy merupakan menantu sulung, dan anak sy pulak cucu sulung utk kedua2 belah family. Keluarga sy dan keluarga suami. Nak di jadikan cerita. Tiap kali pegi rumah mertua, memang baju2 anak akan di ambilnya untuk buat kenangan. Nak cium bau bila rasa rindu kt cucu. Sy faham. Tapi kesian juga kt anak, baju baru je beli mesti kena bagi kt mertua. Bukan sehelai je. Kadang2 diambil je tanpa pengetahuan sy. Terjumpa kt kerusi, kenape baju anak ade kt sini. Lps tu ambik nak simpan, tp mertua tanya kt mana baju tu dia nak. Mesti la kita rasa serba salah kalau xnk bagi kn. So terpaksa la bagi. Anakku baru je pakai skali dua baju tu. Takpe nak, nnti umi beli baru ye. Kalau keluarga sy, sy cuba try offer bagi baju anak kt ibu sy, tp ibu tolak cakap kesian kt anak tuu. Baju boleh pakai lgi. Lain la kalau baju yg dh x muat. Tu pun ibu sy still xnk sbb disuruhnya simpan elok2 buat kenangan atau untuk anak no2 in the future nanti. Ibu sy akan ambik, tp akan pulangkan balik. Berkali2 juga benda sama ni jadi. Paling sedih bila mertua nak baju yg ibu sy belikan. 🥺 #mertua #ibumertua

3 Balas

Cmni, apa kata awak duduk borak dengan mertua awak. Tanya dia, dia rasa sunyi ke apa ke. Memang baju boleh buat lepas rindu bila kita rindu orang. Saya time kecik pon akan peluk baju mak saya time tidur kalau gi jauh tanpa mak. Sebab bau tu main peranan. Saya rasa dia ada perasaan tersembunyi yang dia pendam, mungkin dia rasa sunyi. Cuba berborak dengan dia, suruh dia luahkan. Kalau awak post sini, saya faham awak luahkan je, tapi orang2 yang comment ni buat assumption bukan2 dekat mak mertua awak, buat benda ni jadi bahan lawak etc. Kesianlah dia. Lainlah kalau dia jahat :( cuba bayangkan kalau dia baca comment2 orang dalam ni

1st time dgr mcm nie... Huhuhu.. Sorry sis.. Tp mak mertua sis buat apa dgn baju anak sis tu? X kn la hari2 die asyik cium je baju anak sis tu... Mungkin la kot kn... X kn setiap kali sis beli baju baru mak mertua ambik juga? Die buat collection ke apa? Bg sy sgt2 la pelik... Kalau rindu dtg/ bwk je la jumpa baby. Sis duduk jauh ke dgn family mertua? Kalau sy, sy skeptikal sikit bab2 nk bg baju baby nie kt mak mertua. Setakat nk lepas rindu, sama ada sy bwk dtg jumpa mak mertua atau mak mertua dtg rumah tgk baby.

pestime gak dgr ni...knp nk kne bg tiap kali ke sane..klau nk baju y baru d pkai sbb nk ambik bau..knp x bg blk baju y lps2..lps ni kalau nk g sane awk pkai kan bju y murah..bju lme y buruk2..kalu bju mhl2 jenuh jgk nk mmbeli