Tolong saya

Assalamualaikum.. mohon pencerahan dari orang2 yang berpengalaman.. saya tadi lepas kencing.. sy rasa mcm nak kencing lagi.. tp bila sy ke tandas mcm xde je air kencing.. pakai je spender keluar air.. sy ingt kencing.. sy pun basuh mcm biase.. lepas tu dia buat lagi mcm tu.. mengalir tibe2.. kali ni byk sikit.. tp bila sy kencing xde ape nk keluar.. sy try bau.. xhancing pun.. curious sgt.. air jernih.. air ape ye ibu2? perlu ke sy ke klinik? #ingintahu #firstbaby #bantusharing #pleasehelp #seriusnanya

9 Balas

Atas pengalaman baru2 ni.. Ada air jernih keluar tanpa saya meneran atau bukan dari lubang air kencing.. Jadi tindakan saya pergi ke hospital and deorg buat satu test macm swap kat bahagian bawah tu dan dapati air ketuban saya leaking.. So then deorg cucuk dexa (ubat untuk jangan bagi beranak & paru2 bayi kembang)... Kemudian antibiotics selama 10 hari 2 kali sehari.. Kena tahan ward 4 hari... Dlam masa tu dipantau ada tak leaking.. Jika dalam 24 jam dah xde so dia mungkin buat rawatan yg same... And leaking tu maybe tak effect bany dalam kantung lgi mungkin... Saya mase tu 32 minggu...

2y ago

Alhamdulillah sis.. terima kasih share pengalaman... sy dh ke klinik.. Alhamdulillah doc check air ketuban paras normal lg.. leak pun dh xde stkt ni Alhamdulillah.. xde demam.. xde sakit ape..baby active.. dia just suruh rehat dulu.. incase kalau ade sakit perut.. demam.. & keluar lg leak tu.. terus ke hospital.. jgn active sgt.. mgkin ade tisu rahim sy yg koyak.. lebih kurang cmtula dia bgtau td.. pape pun bykan rehat.. jgn lasak sgt.. doakan ye xde ape2

sis bru 24w bahaya kalau air ketuban leaking. red alert tu. kalau kerap kencing, mesti sakit. tpi kalau tkde rse, tkde bau, warna jernih tu air ketuban. red flag. pgi hospital terus. sorry to say this kalau air ketuban leaking awk tk g hospital baby boleh kena jangkitan n boleh jadi meninggal dlm kandungan. sgt2 berisiko. walaupun dh tk keluar, kena jugak g hospital untuk check. kalau level air ketuban tk ckup, baby boleh lemas. risiko jangkitan kuman kt baby. red flag.

2y ago

Terima kasih atas nasihat semua.. sy dah ke klinik.. doc dah check.. air ketuban dlm paras normal.. incase kalau keluar lg terus ke hospital katenye.. stkt ni.. baby active alhamdulillah.. katenye lagi.. mintk sy bykan rehat sahaja.. jgn terlalu active.. mgkin ade tisu rahim sy yg ade koyak sikit ke cmtu la kot.. kalau ade demam sakit perut ke ape.. terus ke hospital.. sbb tkut jangkitan kuman.. so far dh xkuar lg airnye.. cume asyik nk kencing je.. mudahan dh xde keluar.. doakan ye

Awal pregnant ke atau dah nk due? X details pula situasi tu..manatau kencing kotor kan?Ada rs sakit berkencing ke x

2y ago

24 week baru ni.. xsakit pun nk kencing tu.. okey je.. cume kdg2 penah la rase nk kencing selalu.. ingt gitula.. tp mcm pelik tibe2 je keluar.. biase nk kencing atau terkencing ke sy akan bersin atau batuk baru terkeluar.. ni lancar je keluar.. tp xde la byk sgt.. sbb pakai Pantiliner nipis xserap tu jadi kene spender.. mula2 tu kene Pantiliner je

Kalau mcm saya awal2 pregnant haritu kena kencing kotor. Better awak pi cek kalau keadaan berlarutan

2y ago

baik.. setakat ni x dah.. tadi je.. lepas tu xde dah..

sy dh 36mggu 3hari. baby masih aktif gerak. ada jgk rsa ngilu sikit. smga dipermudhakn nnt.

2y ago

Allahumma aminn3.. doakan sy pun baik2 je ye

Dah berapa week? Air ketuban leaking kot, pergi klinik / hospital untuk check

2y ago

24 week.. tp xde rase ape.. td je keluar..

pergi hosp and check..takut air ketuban leaking

2y ago

ok baik.. terima kasih

dh berapa weeks skrg ..bru atau dh dekat due

2y ago

24 week je baru..

Pegi klinik/hosp check asap

2y ago

okey baik.. tq