Bolehkah ibu mengandung makan nenas masak?

Assalamualaikum mummy2 semua, hari ini saya mau share sikit pasal boleh atau tidak makan nenas masak jika hamil. Kalau saya mmg tidak ada masalah makan nenas masak sbb doc emelda juga pernah ulas tentang isu ni, tidak ada bukti yg kukuh memakan nenas muda boleh membuatkan keguguran. Byk faktor yg boleh membuatkan keguguran di awal kehamilan, saya sendiri pernah makan nenas masak dan muda ketika awal kehamilan, begitu juga makan buah durian. Tidak ada bukti kajian yg memakan buah durian seulas boleh menyebabkan keguguran atau kematian bayi dalam kandungan.. so apa2 fakta yg ibu2 ragu2 tentang kehamilan berkaitan dengan pemakanan rajin2 lah lawat blog dokter Emelda,

2 Balas

Nak makan tu boleh cuma ketahanan tubuh badan setiap ibu yg pregnant adalah berbeza.jd kalau ada ibu yg tetapkan pendirian mengatakan nenas dan durian boleh menyebabkan keguguran itu hak masing².sbb durian bila dimakan walaupun 2-3ulas badan kita akan rasa panas dan rasa bergas.nenas pula akan ada ibu yg makan akan rasa perut kembung dan mencucuk.ni berdasarkan pengalaman sy sendiri now preggy anak no5.