Boleh ke makan nenas yang masak

Hi mommies! Saya pregnant 12 weeks tapi teringin sangat nak makan nenas cicah kuah rojak. Boleh ke makan nenas? bukan nenas muda tapi yg dh masak🥹

14 Balas

Sy Awal pregnancy dlu pun teringin nak makan nenas. Tp sy tahan je sbb sayang kan kandungan. Tak nak berlaku apa2 pd kandungan semata2 nk ikut keinginan kita walaupun org kata boleh je makan sikit buat rasa2. Tp mcm doc cakap lah, rahim org semua tak sama. Ada yg kuat ada yg tak kuat. Depends. Ikut kata hati. Kalau ni 1st pregnancy, tahan lah dlu demi anak. Da gugur bkn senang nk melekat. Ada org cpt ada org lmbt nak lekat balik.

makan nenas ni xde msalah pun sis. tapi jgn makan terlalu banyak , cukup utk hilangkan rasa nak makan je. sbb nenas ni pun ada vitamin yg ibu mengandung perlu n baik juga . tpi bagi hilang rasa nak makan je. sy pun dlu mcm tu kdg2 mulut rasa nak makan ,tapi bagi rasa je . Sbb pendapat org lain2 kan . kalau boleh time pg chckup kat klinik try tnya Dr/misi mcm mana kuantiti nenas yg kita boleh makan .

sy lebih kurang minggu belas2 tu makan nenas yg dah siap pack kat lotus. satu pack kecik tu sy makan sbb teringin sangat2.. Alhamdulillah ok. sekarang dah 5 bulan. bole ja nak makan cuma jangan makan dalam kuantiti yang banyak sbb nenas ni kalau makan sampai 1 ke 2 biji memang bole trigger contraction. tp kalau seketul dua tu enjoy je ☺

sye xpasti nenas.bg saye..atas perut masing2.mcm sye..12w pregnen..makn durian..esok tu terus bleeding..xd rezki.try and error tu blh,tp xkn x syg kandungn kan? ats pilihn dan pendpt masing2 sis.mybe nk rase sikit..blh la kot.

Sy skrang pregnant ank 1st.. msa 9week sy mkn je 2 ketul nenas, sbab trliur tgk nenas yg mak tanam tu, dia ckp mnis sgt.. dia tak bgi mkn, tpi sy curi² mkn.. nikmat tak terkata.. skarang dh 12week..

I makan je nenas bila rs nk mkn tu. Since 1st trim lg. Yg dah masak ok je tp jgn la skali hadap sebiji pulak. Kang sakit perut mommy😂

jangan diikutkan sangat rasa hati. nanti² boleh makan. kalau teringin pun makan jela segigit.

Boleh sis , saya 7 week makan nenas , alhamdulilahh tkde pape .. skrg dah 5 bulan 😘

Bole sis, buat rasa2.. Hari tu pun sy mkn sikit rojak buah yg ada nenas..

Boleh dear. Buat raso2 je. Makan semua benda kena berpada2 ye