Luak Susu

Assalamualaikum, mummy² baby sy baru 27 hari setiap kali mnyusu tak kira susu bdn ke susu tepung ke mesti akan luak susu. Kdg² smpai mmancut susu kelua, bila g check klinik dah 2x ttap jugak jawapan yg sama perut baby tak keras, tak kembung, baby aktif so takde masalah, masalahnya skrg ni luak susu makin kerap, knp eh? Ada tak mummy² yg sama masalah dgan sy? N apa patut sy buat eh? Kesian anak ?

1 Balas

Sendawakan baby lepas menyusu. Ini kena buat. And then make sure jgn over feed. Kalau menyusu badan, baby stop, jgn sua breast lg. Kalu bg fm, ikut sukatan n make sure baby sendawa. Sy dulu pun baby mcm ni gak. Bila tanya nurse kkia, depa kata sbb baby kecik lg n sistem penghadaman msh tak matang jd mmg akan ada jeluak. Skrg baby dah 4 bulan, dah x jeluak. Kdg2 ja kali x sendawakan dgn betul. Apa2 pun, nnt kalu p check up lg, tanya doc n nurse utk kepastian ya