Minum Air Gula

Assalamualaikum mummy semua. Saya 14 minggu kandungan dah kena minum air gula. Ada tak mummy yg sama mcm saya? 1st baby. Risau la nak minum air gula next week appointment. ??

29 Balas

saya pun anak 1st ni kena minum air gula sbb ade history family , mula2 terdgr org cakap minum air gula ini laa itu laa tak sedap laa, satu je gi kkia kena pergi awal2, daftar awal sbb air gula suam2 boleh telan dan minum sikit2 pn boleh sbnrnya air gula tu takut setengah orang minum 1 kali mcm tu boleh muntah. mommy jgn fikir sgt minum air gula ni teruk tau 😊😊

Dtg awl pagi air tu akn pnas suam so xde la nnti minum loya..time minum plk jgn byak kali teguk..klo bole skali teguk je minum,jgn ttup mata time minum leh skit kple nnti..dh minum air gule tu bilas ngn air putih sedikit then tdo😁..sy buat mcm tu je time first time kne mnum air gule..alhamdulillah x sngkut..

Rasa macam minum air manis dekat kedai mamak.mamak letak manis sgt².ha cam tu la rasa.tp pelek nya bila nak minum air gula di klinik smua panic.susah hati. Sedangkan air2 lain yang tengah viral smua tu manis boleh je minum...semua dari mind masing2...

Minum je. InshaaAllah takda apa-apa. Tukar mind set tu kepada positive. Kalau dok fikirkan nanti risau tak boleh nak terima air gula tu. minum time air tengah suam and lepas minum tu kumur dengan air mineral nak bagi hilang rasa air gula dalam mulut.

Bru je kne mnum last appointment.. Ank first, 12 mgu.. Walau loya muntah teruk kt rumah, elok jaa lepas mnum tuu xmntah ppe nk tgu 2 jm tuu.. Mindset kena kental sketlaa.. Anggap jaa tgh mnum air fevret, inshaaAllah xd mslh.. Chaiyyok sis!!

Awal2 tu kelat juga nak terima sbb manis sgt. Dh kali kedua punya teguk sedap je rasa mcm minum ribena hahaha.. Masa kena minum tu dlm 15 minggu sbb berat naik lebih 2kg. Kalau ikutkan umur, tk payah minum air gula.

Waalaikumsalam. Saya minum air gula masa 16w. Alhamdulillah takde pape 😊😊 sis jangan risau. Anggap je air gula tu berperisa air yg biasa sis minum. InshaAllah rasa tu takdelah mengerikan sgt 😊

Sy minum air gula thn nafas minum skali terus.. jgn minum sikit2 nnti rasa gula melekat kt tekak n buat rasa nak muntah 😅.. Kalau muntah nak kena minum lg skali tau.. 🤭

Sye lagi seminggu naj masuk 5bulan dah minom air gula..sedap je rase sbb minom suam2 ..kalau lambt dtg nnti air gula nya dah sejuk n mcm likat sikit...jd loya nak minom..

sy pun sma kna mnum 2 kali bila kandungan 7 bulan mnum lagi skli... sbb kluarga sy ada kencing manis.... alhamdulillah sy dah mnum utk kali kedua dan tak ada ape2