Mummy” semua

Hi assalamualaikum mummy” semua , nak tanya ada x mummy” dalam ni mengalami keputihan yg agak teruk ? apa ya cara utk hilangkan .. dan ada effect tak dekat baby ? sbb saya xpernah ada keputihan teruk .. tapi skrg keputihan saya berketul” ada tau x kenapa ya ? atau dari pemakanan saya ? isnin baru nak g klinik ..

6 Balas

Sye pernah kene masa 2nd trimester sampai berbau and gatal yg amat. Masa tu pon asyik minum manis je. Then sye try stop sugar and kerap cuci and rajin tukar pantyliner. Masuk 3rd trimester skrg ni alhamdullilah xde keputihan dah. Tapi sye mmg control makan bende manis la.

4y ago

Ade pakai tapi sye pakai yg herbal wash tun teja tu. Pakai sehari skali je masa awal awal keputihan yg teruk tu. Sbb gatal sangat. Bila gatal dh kurang sye stop pakai and continue basuh air biasa je.

Saya pernah baca di internet, kne kurangkan mknn sprti yogurt dan berkacang. Saya pon pernah kene masalah yg sama. Kbtulan msa tu saya mmg ske mnum air yogurt dan mkn bar kacang. Bila saya stop alhamdulilah dah ok.

4y ago

ohh saya suka makan cmtu hahah baru je beli buat stock .. okay will stop .. nak tgk result

Sblum pregnant mmg xdk keputihan ka? Mcm saya mmg ada kputihan but start 2nd trimester jdi mkin truk. Masa lawatan bgitawu misi, nnt Dr akn bgi ubat masukkan kt vagina.. mmg kurang skit la.. pemknn pn kna jaga jgk..

4y ago

Minum air bgi byk.. ada yg petua basuh guna air garam.. tapi kat saya xmenjadi.. pakai pantyliner supaya xbasah.. takut jdi gatal2.. cuba ikhtiar.. tapi kalau truk sgt mcm saya kena swab jgak la.. nk make sure xde gbs.. alhamdulilah xde pn gbs.. mgkin jgak normal.. pregnant mom selalu mcm tu

Takut infection je. Boleh effect dkt baby kalau tak refer dgn doc. Try kurangkan yg manis2. Banyakkan minum air masak. Cuci miss v dgn air garam suam. Kerap tukar pantiliner dan panties.

4y ago

🤗🤗

Bagitahu doc masa check up nanti sis...doc akan ambil sample Lepas Tu dia Akan bagi ubat insert

4y ago

Sama2...keputihan saya pun Makin pulih dah

Try kurangkan makan yg manis2

4y ago

okay sis tq yaa ❤️✨