Keputihan Di Trimester Ketiga

Hi mummy. Nak tanya ada sesiapa pernah alami keputihan yg teruk di trimester ketiga? Sy dah 29 weeks and lately keputihan mcm makin teruk mcm ada wrn kuning² hijau mcm tu. Mcm mana ya? Risaulah

9 Balas

Better segera ke hospital. Nnti hospital bagi ubat keputihan yg masukkan kat miss v. Ubat tu tak perlu keluarkan, akan cair sendiri. Keputihan tu normal. Kecuali kalau kuantiti dah terlalu banyak, berubah warna, berbau atau gatal2. Apa2 pun, saya cadang kan ke hospital. Sebab keputihan ni, kalau tak dirawat boleh sebabkan baby kena jangkitan. Lebih kurang macam tu. Kakak saya yg share experience dia mengandung anak 1st dan keputihan. Doktor tak suggest pakai pencuci miss v yg kat pasaran tu sebab boleh bunuh semua kuman baik dan kuman jahat. Kat miss v kita tu, kuman baik di perlukan.

Bgitaw nurse masa visit kk sis.. selalunya masuk ubat dlu.. kalau dah masuk ubat xokay nnt akan buat smpling keputihan and dpt ubat antibiotik.. saya sendiri jadi mcm sis jgak.. lepas dah on ubat keputihan ada tapi better la dri sebelum ni.. bykkan minun air masak

Alhamdulillah. Thank you semua utk semua jawapan. Masalah keputihan saya dah okay. Better terus jumpa doctor dan doctor akan terus bagi antibiotics. Doakan saya yg sedang menanti hari nak bersalin je ni 😘

Hai. Bgtau nurse nnt nurse rujuk doc utk amik sampel keputihan. If + gbs akan dpt antibiotik sebelum melahirkan.

5y ago

Yes, sile amik sampel utk gbs. Bahaya kalau baby kluar kene gbs Tu nanti.

Sama.. Tpi sy dh tanye nurse.. Nurse kate normal.. Kecuali kalau ade bau yg kuat atau gatal2..

Same lah mommies. Nak dekat dekat ni keluar keputihan kuning.

Pakai pantiliner.. kerap tukar ya..

Sy pun sama..xtahu nk buat mcm mna

5y ago

Kannn. Risau pulak dah dekat2 ni pulak jd makin teruk 😭

Normal kcuali ada bau