beli barang baby

Assalamualaikum moms smua saya mau tnyak kalau beli barangg baby newborn kandungan 7 bulann.. trlalu awal ka tuu ?? Tidak mengapa ? Sbb ada orng tua" cakap trlalu awal untuk d beli.. risauu saya, harii nii baby saya kurangg bergerak dlm perut..? saya takut nnti d sbbkan trlalu awal beli barang baby..

35 Balas

Jgn terlampau risau atau fikir yg bukan2.. doa yg baik2 utk baby.. buat la persediaan.. tp senyap2 sudah la.. tk perlu heboh kt semua org.. dh beli itu ini, xperlu pos kt grup family ke apa.. jgn nmpk beriya sgt.. kita beringat jugak.. apa pon persediaan tetap perlu.. zmn dh berubah.. zaman dlu baby balut ngn kain batik je. Zmn skrg ni nk kena berbaju, berpampers.. takkan dh bersalin bru nk beli kan..

Dh boleh beli dh tu...sbb kdg lebih baik bt psiapan awal ,kita Tak Tau bila kita nk beranak..jgn bharap baby kita btl2 lahir pada tarikh due yg dikira tu.Kalau 7 bln mmg pgerakan baby slow sikit, sbb ruang Makin sempit utk dia bgerak..klu mcm saya sblh ptg Dan mlm baru dia banyak bgerak klu dibanding wkt pagi , sbb tu nurse suruh kita Kira setiap pgerakan baby sampai 10 dari jam 9pagi sampai 8mlm.

Bagi saya okay je beli barang bby awal sebab nya boleh beli sikit sikit. Tak terasa sngat banyak duit keluar. Beli sikit2 boleh kumpul2 sedar2 dah banyak. Kalau nak beli sekaligus rasanyaa kurang mampu. Tp terpulang pada individu. Kalau pasal baby xgerak tu sis gosok2 perut skit sembang2 ngn dia. Nnti dia akan gerak. Jangan risau semua baik2. Mintak yg baik2.

5y ago

Aamiin.. tu laaa sis takut jgakk sbb ni first baby kann.. ndak tau apa"..Alhamdulillah tadi gerak jgak masa saya dgrkan ayat suci Al-Quran..

Blh da beli tu sis .standby awal tkut beranak awal hihi kite xtau kn..abaikan mulut lain.ajal maut tu xde kaitan dgn bli brg awal ke lmbt..ade org xbli ppe lgi .ank yee meninggal,so jgn cye sgt k..bli skit2 yg mne wajib gune sbb klo bli sedebuk mmg trse duit kluo byk hihi.ppepon pkir positif doa yg baik baik ye sis.smg dpmdhkan urusan sis

5y ago

Bgitu laa sis saya pon tk percaya sngat sbnrnya... tapii tau laa orng tua" nii kann.. Aamiin trima kasihh sis

Xde la..okay dah tu..sy start beli masa kandungan 5 bulan..stiap bulan beli sikit2..skrg dh 7 bulan masih beli jgk tmbhan brg.. Plan brg yg besar or mahal sikit beli hujung2 nnt.. 😊 bkn ape, brg bby ni mmg mahal2 jgk..tp sy bnyk bli online mcm dkt shoppee lazada smua tu..ni ada sale 12.12 ni cuba sis tgk..🤩

5y ago

Iyaa sis.. wahh saya mau cuba jgak nii

Bleh siapkn da brg bby tu...jgn jd cm sy mse ank 1st tkut sgt ngn ckp2 org sy bli juga tp ckit sgt sbb kne smbunyikn dr mate org...endingnya ank sy klua brg xckup nsib mama sy ade bleh tlg g bli brg bby lg...kne plak mse tu musim hujan smpikn ank sy dibedung je xpkai bju sbb bju xkering...

5y ago

Iye btul...kne siapkn awl2 kang ade plak mlut yg ckp da tau nk ade ank brg pun xckup...sdey la manusia ni...mlut mcm2....kite plak yg kne pkir mlut org nk buat ape pikir org...emm

Sy ni baru 4 bulan+ dah beli sikit². Ajal maut tu tuhan tentukan bukan beli barang awal ataupun tak. Kalau awak beli barang masa esoknya nak bersalin pun, kalau dah sampai ajal mati jugak.. Ikut petua boleh awak tapi jgn sampai taksub dan lupa pada kuasa tuhan.

5y ago

Orang tua biasanya mmg macam tu sis, mertua sy pun sama. Tapi sy fikir kewangan sy kalau beli sekali banyak kena keluar. Jadi setiap kali gaji beli sikit-sikit. Jangan takut, takde kaitan pun semua tu. Doa yg baik² je semoga kandungan kita selamat ❤️

My mom cakap kita ni prgnant 7 bulan dah boleh bersalin tau. So nak masuk 6 bulan tu dah boleh la beli sikit2, kot2 bersalin awal barang semua dah stanby kan.. ajal maut tu kuasa Allah.. kita hanya mampu merancang, semua kuasa Allah..

sy 30 minggu lebih, beg hospital dh ready dlm kete. brg boleh kate complete dah.. sy pjj dgn suami, family x de.. so in case beranak awal, barang semue sy prepare awal2.. klau jd ape2 time husband xde senang, terus je ke hospital sdiri

5y ago

Iyaaa sis.. betul tuu sis senangg ckit kann bilaa smua nya dah awal prepare barangg baby.. saya nii nnti bulan depan baruu kasii siap smua dlam bag.. sbb saya pun mrncang besalin d hospital..

Saya start 5 bulan dah beli sikit sikit. 7 bulan tu tak awal sangat dah rasanya sebab ada jugak baca orang cakap better siapkan barang baby sebelum 7 bulan sebab kemungkinan baby boleh keluar masa 7 bulan lagi. 😅