PENDAPAT MOMMY2 SEKALIAN, BOLEH KE PERJALANAN JAUH KALAU DAH MASUK 8 MONTHS???????????

Assalamualaikum moms sekalian, sy nak tanya pendapat moms ni. Bulan 3 ni inshaAllah sy plan nak pergi majlis perkahwinan anak saudara sy di Melaka. ?Masalahnya time tu sy dah preggy 8 bulan. Perjalanan jauh lebih kurang 10-11 jam sebab sy naik kereta. Boleh ke eh? Atau ada cadangan lain? Contoh naik flight je? ? Teringin sangat nak gi sebab anak saudara yg paling rapat dengan sy. HELP ME!

22 Balas

Depends atas badan masing2, ada org blh, ada org xlarat dh nk hadap prjalanan lama cmtu...mcm kes yg trbersalin kt korea baru ni, doc bg je naik flight, tp akhirnya trbersalin kt sana, mmg dh qada n qada, tp kita je yg tahu bdn kita mmpu atau x. Pape pn bawa la brg2 siap2 n buku pink jgn lupa. Sntiasa alert klu ada rasa skt atau tanda2 pelik. Lain org lain kudrat nya...😊...smoga d permudahkan perjalanan awk n family nnt...

4y ago

Aaminn...😊

Baru nk tnye soklan ni... Nasib sis da tanye😅😅😅😅 sy pun skrg 34weeks.. ujung bulan ni adik ipar nikah kt melaka... Sebesalah lau xg sbb adik ipar baik sgt🤣 skrg sy duk menghitung hari je risau jgk jauh² dari kelantan ke melaka. Adoiii kang xpsal² singgah KL lahirkan baby adoii...🤣🤣🤣😂😂😂 Anak petama xde pengalaman lg...

4y ago

Yela 37 weeks tu dah dekat sangat dengan due date. Risau lak. Hahahah😆 sy pon taknak bayang kalau dalam bukit bukau tu. Nak tunggu ambulance pon jenoh gak tu. Mintak jauhla dari terberanak kat tempat2 susah camtu. Ape pun semoga urusan sis dipermudahkan Allah Taala. Aaamiinnn3. 🤗

InsyaAllah boleh sis. Sy dah nak masuk 9 bulan travel dari Johor ke Kedah sbb nak balik bersalin. Masa merdeka. Jem tak payah cakap lah. Yg penting selalu stop, strecth sikit. Lama2 duduk dalam kereta nanti kaki bengkak. Bawak bantal buat sendal kat pinggang. Paling penting buku pink ye sis. Kalau rasa sesuatu tak kena, exit je ke hospital trdekat.

4y ago

Okay sis!! Harap2 ada rezeki lah nak pergi. Hehe. 🤗🤗💕💕

Kakak2 sy pun biasanya 2 minggu sebelum bersalin dorang akan travel jauh macam tu. Masing2 tinggal kat kl/jb. Nak bersalin kat kelantan. Alhamdulillah so far okay je. Saya pun nanti inshaAllah dah dekat dengan due date nanti nak balik kg jugak bersalin kat sana. Moga baik2 sahaja.

4y ago

Hahaha kan. Kakak yg duk mlaka dulu pon camtu, bila dah 9 bulan balik klate nak bersalin. 😂Semoga ade rezeki la nak gi nanti. Harap2 baby ni sihat walafiat & nak tengok spupu dia bersanding. 😆

Wasalam.Pengalaman sy sis 6 bulan ,perjalanan jauh lbh kurang 7 jam yg penting jalan tu xla teruk sampai kita dduk nda selesa dan berhenti rehat sparuh jalan dan buku pink sentiasa bawa utk emergency. Tpi kalau sis rasa berat hati nak jalan better jgn la utk keselamatan baby

4y ago

Betul sis better tanya Dr juga ,minta pendapat hehe 👍😀

8 bulan dah tak boleh naik flight.. naik kereta boleh je.. elakkan bonggol2 n lubang.. pandu hati2.. insya allah semua baik2 je.. sy pjj memg setiap hari drive sendiri g kerja.. weekend bergilir jumpa suami drive johor selangor.. alhamdulilah ok..

4y ago

Allah hu rabbi. Kuatnya awak. 🤗💕 Okay noted!

8 bulan insha Allah ok sis. Sy aritu 4 bulan, p krabi naik train 5 jam. Lepas tu van 6 jam. N ni da 9 bulan, mgu lepas sy p jb naik van ada wedding. Hehe. Alhamdulillah baby ok. Semoga selamat semuanya sis. Hati2 🤗

4y ago

Terima kasih atas doanya. Aaamiinn3 ya Allah. Semoga sis pun dipermudahkan Allah dalam setiap hal. Hehe tula hati nak gi sangat2. InshaAllah tunggu next appt untuk tanya doktor. ☺

Boleh sis, tengok badan larat ke x . Nanti dlm perjalanan tu, setiap 2 jam behnti rehat, sis kene berdiri, regangkan otot, nak bagi peredaran darah lancar. Peredaran darah yg x baik, bg kesan pd ibu n baby. Bahaya.

4y ago

Oh, TQ ye info tu. 😊💝 InshaAllah moga2 ada rezeki nak pi. 😆

Dapatkn nasihat doctor dlu sis, make sure buku pink sentiasa bwk and standby beg hospital baby n sis dlm kete. 1 lg stiap sjam stgh or 2 jam kne benti. Tp pape pn tny doctor dlu ye

4y ago

🤗🤗😘😘 Mengembirakan hati je baca jawapan sis. Okay noted! Bulan depan ade temujanji jumpa doktor, inshaAllah sy tanya.

Inshaallah sis, tawakal je pd allah. Bnyk kn berdoa semasa dlm perjalanan. Selawat nabi dan tenang2 je, inshaallah semoga segala nya dipermudahkan . Amin yra

4y ago

Aaamiinn3 yaa rabbal alaminn. Terima kasih atas doanya. 😘 Semoga segala kebaikan doa2 ni berbalik pula kepada awak. Aamiinn.