8 weeks share pengalaman

Assalamualaikum, period sy irregular. sy nk tanya normal ke semalam scan baby 8weeks. Sepatutnya ikut tarikh last period dh 11weeks. Semalam scan nampak jantung baby kelip2. Doc suruh datang repeat scan lagi sebulan nanti. Mummy2 ada pengalaman sama ? Boleh share #bantusharing

8 weeks share pengalaman
10 Balas

Sy punnn haritu first scan should be 9weeks dah tpi scan janin nampak smar2 lagi. Sebabkan period tak teratur dr ckp klau dia anggar2 baby masih lg 6/7weeks mcm tu.. dr kata kalau xde apa2 spotting or kantung terkeluar ke apa 3weeks lps raya nnti dtg scan lg.. doakan sy dan baby ya momy. Dah lama menanti. Harap ada rezeki sy .

2y ago

saya pun sama.. kalau ikut period dah 9week.. tapi 2 hari lepas pegi scan doc kata baru 7week.. ada nampak heartbeat baby.. semoga dipermudahkan urusan sis..

kalau dari pngethuan sy, kalau period tk teratur normal je jarak lari. asalkan dh nmpk janin dan jantung. sy haritu pn scan sepatutnya dh 7w+,tp hari scan baru 6w+ scan tvs baru nmpk janin dan jantung kelip kecik lg. dktor pn sruh repeat scan tp dktor ckp tkpe tkde mslah. dia bg ubt kuat rahim

mcm sy. spatutnya baby dah 10w kalau ikut tarikh period, tapi bila pergi scan, baby baru 6w. doc suruh datang balik lepas 2minggu. tapi sy tkpergi sbb nk buka buku pink terus dekat kk lepas 2minggu tu. bila pergi buka buku pink doc scan balik, usia kandungan dah 12w sama dgn last period

saya pun sama.. Period tk teratur.. nurse kira kandungan dah 21 weeks tapi bila scan doc cakap kandungan baru 19 weeks.. Risau pun ada sbb doc cakap kalau ikutkan usia kandungan yang nurse bagi, baby kecik tak sesuai dengan 21 weeks 🤧😭

sama mcm saya, klau ikut perot dah 16week+, tpi dsbbkn period xteratur, n 3 kli repeat scan baru la doc bgi due baru... sptotnya 4/10, due baru 28/10... perot baru 11 week..☺️☺️.. n msa first scan memg xnmpk kantung..

2y ago

due kita sama la... 28/10/22...semoga d permudahkan segalanya ☺

normal... saya pun sejenis manusia period tak teratur... sampaikan doktr geram.. nak dpatkan date due bersaling susah dia lari lari... minggu depan kena scan lagi sekali... alhmdllh sekarg dah 12w6d... jtg semua ad...

mcm saya , period tak irregular. ada spotting lendir darah sikit sikit dari mggu prtama smp skrg. scan ikut tuu skrg dh 9w , tapii scan tgk bru 6w lebih. next month repeat scan. doakan saya .

Klu irregular sy rasa normal. As long as heartbeat janin ada, it should be ok. Kena inform dktr yg awk ada irregular period so dia blh take note. Meanwhile folic acid jgn skip ya.

sy pun period tak teratur mse scan ni usia kandungan 6 mnggu 3 hari dah lh dgr detak jntung tp samar2doktor ckp..lps tu msuk 2bln 2hri ada setitik 2 drh normal ke ?

ada. saya sama. saya period irregular, suppose checkup 17 minggu, tapi sebenarnya baru 11 minggu hihi