Spotting mcm ni adakah tanda miscarriage/blighted ovum?

Assalam. Period sepatutnya 18/2/23. 15/2/23 - check upt positive 1/3/23 - First scan , hanya nampak kantung shj 6/3/23 - second scan, pun nampak kantung shj jgk. 25/3 - scan kali ketiga, masih nampak kantung sahaja. Size kantung masa ni 7w. Kalau ikut tarikh last period (18/1) sepatutnya sy dah 10w3d. Saya irregular period ye. 30/3 - sy keluar spotting seperti dlm gambar dibawah. Pergi scan, hanya nampak kantung sahaja dan size kantung 7w2d. Dr ada bagi ubat utk kuatkan rahim, makan selama 3 hari. 31/3 - masih lagi keluar spotting, & perut ada rasa cramp sedikit. Ini adakah tanda2 miscarriage atau blighted ovum? Terima kasih ☺️

Spotting mcm ni adakah tanda miscarriage/blighted ovum?
20 Balas

saya masa mula2 dpt tahu pregnant dalam masa 2bulan tu tak tahu berapa kali dah repeat scan dekat klinik dan masih nampak kantung jugak... keluar spotting dan ada sekali tu keluar banyak jugak darah cair sampai habis tilam ..lepas tu terus gi kecemasan.doctor scan perut saya sampai dua orang tetap nampak kantung jugak dan masa tu anggaran kandungan dah masok 8 atau 9weeks mcm tu..last2 doctor ambik keputusan tolak saya dekat wad bersalin untuk guna tvs scan baru lah nampak baby dan jantung berdenyut 😊 alhamdulillah... doctor bagi saya ubat duphaston untuk kuatkan rahim dan suruh banyakkan rehat..saya sblm nie pon memang period tak teratur dan bnyak kali jugak repeat scan.sampi kan macam2 misi cakap dekat saya tapi saya buat tak tahu je dan tak nak nnti stress.... sis pikir positif je.. insyaallah ada tu..mungkin kiraan weeks tak tepat ataupun perut sis tebal macam saya sbb tu tak nampak bila scan dekat perut...saya sampaikan kena guna tvs scan baru lah nampk😊sis bnyakkan berdoa...kalau masih keluar spotting sis gi kecemasan terus untuk buat rawatan dn nnti doctor akan bagi ubat kuatkan rahim

1y ago

sama2 🥰belum lagi.. saya due bulan 2.9 😁 sekarang sya baru 18weeks

Sis macam saya , irregular period memang akan lari dari tarikh LMP sebetulnya. Dr kena kira saiz baby untuk tahu exact EDD kita bila.Saya kalau ikut last LMP , supposed dah 10 weeks tapi rupanya bila scan TVS baru nak masuk 6 weeks.Nampak kantung je dulu. Saya pun baru habis fasa brown spotting .Dr scan TVS dan juga buat mulut itik tu untuk double conform bukan misscarriage (alhamdulilah pintu rahim saya masih tertutup So dr diagnose threaten misscarriage disebabkan ada jangkitan sebab keputihan)And Dr bagi ubat kuat rahim 2 minggu, next scan untuk tengok ada tak janin dalam kantung. Sis memang scan atas atau scan ikut bawah juga? And memang dr bagi tahu misscarriage atau Blighted ovum ke?

5mo ago

Takde rezeki sis, saya gugur after 2 weeks.Tapi alhamdulillah sekarang tengah pregnant kali kedua. Doakan kali ini baik baik sahaja 🥹❤️

kalau bagi pendapat saya normal masih tak nampak heart beat sebab kandungan masih awal lagipun period awak tak teratur. awak kena tunggu kandungan 10 weeks baru repeat scan lagi. buat masa ni banyakkan berehat jangan buat kerja berat. kes awak sama macam saya. saya scan 8 weeks masih nampak kantung sahaja & ada spotting dalam 7 hari. Alhamdulillah sekarang dah 12 weeks. nasihat saya jangan banyak fikir tau. doa banyak banyak mintak dengan Allah, saya doakan semoga semua baik baik je, saya pasti ada rezeki sis 🥰

1y ago

Lepas 8 weeks tu kan, bila pulak awak repeat scan & baru nampak baby?

hi. first of all semoga dipermudahkan. terus kuat and usaha ye. inshaallah ada rezeki lain. itu tanda tanda awal nak miscarriage. nanti dia akan turun darah & kantung sendiri. take time sikit. tapi kalau awak sakit sangat, terus ke emergency. sometimes miscarriage ada orang dia turun kantung sekali, sometimes kantung tak turun. so kena alert ok?

1y ago

Thank you for your comfort words ❤️❤️❤️ insha Allah.. skrg sy bed rest shj 🥰

Kte sme sis,sy last period 17/1 cme ny sy dh gugur 13/3 hri tu..xde rezeki,sme mcm awk kelua spotting cikit selama 4 hri,hri ke5 gugur kelua kantung..blighted ovum,sbb scan kantung kosong septutny tu hri dh 7w tpi scan 5w je..xpe semoga ad rezeki laen in sha allah..nie pon dh Abis pantang n sempat puasa ☺️

1y ago

Sy dua kali keguguran y ketiga sakit mcm period biasa je kdang rasa xselesa kt perut..tpi y 2nd dulu mmg sakit sy tumpah darah 3x kt rumah..

Teruskan mkn ubat kuat rahim then jgn bnyak berjalan.. Bedrest jee.. InShaAllah kalau ada rezeki awak, bby akan servive.. Ade jee yg lmbat nampak bby.. Ubat kuat rahim tuu kalau kandungan kuat bby akan servive, kalau sebaliknya dia akan gugur kluar mcm darah period dan akan kluar kantung.. Sakit mcm senggugut..

1y ago

Terima kasih awak 🥰🥰

Sama mcm saya dulu... x nampak janin.. doc suspect blighted ovum. Baru gugur 23/1 haritu.. and lepas gugur tu.. saya ada search kat youtube pengalaman survive blighted ovum.. you kene bed rest gile2 and makan telur rebus, pisang, susu . Cubala ikhtiar dulu sis.. semoga kandungan sis berjaya. Amiin

1y ago

Ikutkan dh 12 minggu. Tapi last scan tu 10w Kantung tak berkembang.. stay positive sis.. cuba ikhtiar dulu.. jaga makan.. saya spotting tu pon sbb makan laksa 2 mangkuk time kenduri kawan plus travel jauh dari kl penang 🥲

Kalau tanda darah penempelan should be 2nd or 3rd scan dah boleh nampak jantung baby. Saya dulu keluar tanda mcm ni juga saya pergi scan masatu nampak kantung je. Repeat 2 weeks after (kandungan 6 weeks) dan nampak heartbeat. Semoga awak dipermudahkan urusan.

1y ago

Amiinn. Terima kasih ye ☺️

Kalau ikutkan beza 1 bulan dari tarikh upt positive spatutnya janin dah blh nmpak. Kes sis mcm kes saya sblum ni .. scan2 mmg kantung je ade cuma kantung saya size x membesar. Pastu start kluar spotting xlama tu bleeding and sakit contraction pastu kluar kantung

1y ago

Tak ada alahan yg teruk, sy cuma loya mcm tu je. Tak ada alah dkt apa2

Hi, sy pun sama kes macam ni. Tp sy dah spotting selama 2 minggu. Tiap kali kencing ada keluar darah. Akhirnya sy keguguran pada 10w2d. Waktu keguguran tu sy rasa perut cramp sgt2 , tak lama tu dah jatuh baby nye..