minum air gula

Assalamualaikum mommy...hari ni dpt panggilan dr klinik ckp result paras gula 9( agak tinggi katanya)huhuhu...klinik suruh dtg check gula sehari smp 3 kali...boleh share x experience mommy yg pernh kena mcm nie...huhu

10 Balas

Waalaikumsalam... Control makan jer.. Sy pun gdm.. Beli mesin sendiri untuk pantau.. Jgn pula control makan sampai stress yer ibu2.. Sampai semua tak boleh... Boleh makan untuk lepas rs mak buyung kan.. Sy siang hari makan hantam portion mau juga makan mee goreng.. Tp air teh o je.. Bila mlm kurang makan last dinner jam 7... Takut lapar sgt minum susu / tambah rolled oat 2-3 sudu. Susu mengandung hati2 tau... Ada yg tinggi gula. Sy dh buay test..

sy baru kena hari ni . tapi 4 kali suruh cek. syukur, bacaan gula tak tinggi tak juga rendah sgt. yg penting elak makanan yg manis masa cek bsp nnti. kalau tak tahan juga mau mkn/minum yg manis, lepas mkn tu bykkan bergerak, berjalan dlm rumah ka, sibukkan diri buat kerja d rumah ka. apa² saja asalkan lepas mkn tu jgn trus tidur atau berehat. pastikan ada senaman.

Saya skrg mgndung 28 minggu.. ms 1st minum air gula bacaan naik 10.. kena ambik bacaan 4 x sehari selepas tu.. sekali pernh naik smpai 14 terus kn tahan wad seminggu.. doktor pantau dan sekrg kn inject insulin 4 x sehari di rumah.. huhuhu

saya pun ada gula masa mengandung..skrg under kontrol..masa nak check darah bnykkan minum air kosong..paling penting selepas makan..mcm sy tiap setengah jam minum 1 atau 2gelas air..sekarang gula normal

waalaikumussalam..sy pun ada gdm..lepas minum air gula tu, bacaan 8..hahaha..skrg 2 mggu skali kena buat bsp test..pastu jumpa dietician..on diet control je 😁

5y ago

Bsp test kne buat apa?

kalau makan 2centong sudu nasi je x blh lebih..sy mkn beras merah jer..sayur kena mkn bnyk

Sy minum air gula 28 week , diet control . Syukur , lps brsalin bebas .

Sy pon da 2kli bt bsp tu...bacaan gula yg pg tu tnggi...7.8 n 6.8...skng da on insulin..

5y ago

2 kli buat bsp dah kena insulin ka.. Takot nya.. Sya first buat bsp semua ok.. Y second ni.. Kul 11 tdy 6.8(xsmpai 2 jm lepas breakfast) .. So cm na.. Takot pulak

Dua kali minum air gula 😂 8w before 4.5 after 5.2 28w before 4.2 after 5.8

Sy mnum ms 28w.. sblol mnum 2hr xmnum air manis lnsg.. Sblom-3.7 Slpas-4.2

5y ago

Klau bacaan bwh 4 risiko utk hypo tggi.. manis kena ada tapi kurgkan..