Gatal Gatal Badan

Assalamualaikum mommy2 smua.. Nak tnya.. Sy da masuk 28week rasa gatal2 kt perut ni ha.. Setahu sy tu normal sbb perut mengembang..kadang2 xtahan jugak garu xingat dunia.. Kulit pun rasa kering je.. Mommy2 ada x tips cantikkan kulit perut ni x?? Segan pulak g checkup perut xcantik?

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Elakkan garu pkai kuku, boleh melecet. Kalau nk garu sangat, pkai towel nipis. Layang² kan dkt kulit perut. Ada sesetengah perut, mmg akan timbul gatal sb regangan kulit. Kalo kulit nipis, lg terasa. Sapu lotion yg tinggi lembapan. Yg sentiasa lembap pda kulit lepas sapu. Elakan yg berbau wangi. Sb ada perfume dia tggi chemical. Sy perut x gatal...tp dia naik bintik² mcm gigitan nyamuk. Tp lps 3 bulan bersalin, Alhamdulillah semua hilang☺️. Momy jgn malu ya. Semua kita sama je.

Baca lagi

Pun sama😋 malam2 sapu minyak soothing baby oil nivea, siang gatal, malam sapu lagi. Mmg sedap la garu, tapi takpakai kuku lah, mcm gosok2 je. Alhamdulillah, lepas bersalin takde parut. Boleh try tau. Btw, takpe sis, takyah malu2, pengorbanan mengandung tu yg kita hargai, jaga kesihatan diri & baby tu ok 😘

Baca lagi

Jangan segan..perut .org mengandung mmg mcm tu. boleh cuba minyak khas utk .org mengandung kat farmasi seperti Palmer’s, Garden of Eden Dan mcm2 Lagi.. atau guna minyak kelapa dara/ olive oil juga berguna.. sapu bila kulit masih lembap sebaik sahaja Lepas habis mandi

3y ago

Tq mommies.. Will try.. Ni 1st baby.. Xda pngalaman.. Hehe mekasih ya sharing.. 🤗

sy pun sama, sejak pregnant ni bdn gatai2. sy try sapu guna gel aloe vera, alhamdulilah kurang dh. sapu kt perut bdn sebelum tido lena je sbb sejuk🤗

Jgn garu ngan kuku sis..nanti thlkan parut..kalau gatal cuba guna kain lembut utk garu..n amalkan sapu olive oil,baby oil,losyen atau krim ..

3y ago

Nanti tinggalkan parut...

Sapu itchy oil brand cocoa butter.

Saya setiap hari sapu losyen jee ☺