Leher melecet

Assalamualaikum mommy2 semua, nk tanya ada tak anak2 korang kene mcm ni. Baby sy baru lepas cucuk 3 bulan hari khamis lepas, then hari ahad tiba2 jadi macam ni, habis collar baju jadi warna kuning dan merah. Dah pegi klinik tadi, doctor cakap maybe eczema tapi mcm terlalu awal utk diagnos eczema sbb dia baru 3 bulan lebih. If anak mommy2 pernah alami mcm baby sy tolong share ubat atau rawatan yg sesuai. thank you #seriusnanya #firstmom

Leher melecet
75 Balas

ni brdasarkan pngalaman sy ya..lebih kurang ank sy. ni sbb panas ni. ank sy pernah kena. lagipun leher bby kan berlipat. rumah sis ada aircond? ad pakai buaian? kalau pakai buaian jgn ttup cover apa2 kt buaian tu dgn kain. biar je lapang. jgn kenakan apa2 sabun kt kawasan rengsa tu masa mandikan bby. buat masa ni tak payah bersabun. cukup air biasa. selagi ada merah2 tu air biasa je cukup.. kalau letak sabun lagi rengsa tmpt tu. seeloknya jgn pakai moisturizer yg sebarang. dia kne treat dgn cream berubat dulu. even moisturizer pon kena yg berubat punya. sis dpt moisturizer apa? mcm sy dpt aqueous cream? ank sy sbelum bawa jumpa pakar,dpt cream tu dri klinik,tak jalan. makin teruk. jd melekit kuning merah kesan kena kt baju. then sy jumpa pakar kanak2. dpt antibiotic syrup untuk 5 hari habiskan &cream antibiotic,cream steroid terkawal dan moisturizer ointment berubat. gaya ni mmg kne mkn antibiotic syrup mcm ank sy. ank sy esok tu trus pink kulitnya. dah xrengsa merah. tp kne consistent apply cream dan bg mkn ubat ikut time. mcm ank sy dulu lpas hbis ubat syrup tca jumpa dr nk review smpailah elok. masa ank sy kena dulu rasa umur dia 3 bulan jugak . ke 3 bulan lebih. lupa. ada makan masa sbulan jugak bru betul2 pulih. tu pon sbb sy ada skip2 timming apply krim2 dia 😂😂 lepas mandi lap bersih keringkan celah2 pelipat2 ..leher,celah ketiak. blkg telinga.. boleh bawa jumpa dr kulit.. semoga baby cepat sembuh ya? ❤️

Sama mcm anak sy dulu kt area leher tu sbb tido dlm buai, berpeluh panas ni.. Sy mandikan anak tak letak sabun kt area leher, sbb kalau terkena sabun sikit je pun dia dah menjerit, pedih kot.. just basahkan dgn air je, gosok lembut celah leher guna tgn.. lps mandi dap2 je area leher dgn tisu atau kain, lps tu sy sapukan Sudocream.. pengalaman sy kalau sapu tebal2 sudocream tu lambat sembuh (sbb kulit xdpt bernafas kot), sapu nipis2 je sudocream baru cpt sembuh..lps anak dah pandai2 angkat2 badan (leher dah x berlipat selalu) dah xde ruam leher lg.. Alhamdulillah

1y ago

Lupa pulak, klu eczema yg kat muka, sy guna moisturizer Aveeno yg Dermexa (utk baby ada eczema)..

Bawa klinik swasta sebijik mcm kes anak sy.. ni sbb dia panas .. nnti doc akan bagi ubat salep sapu2 tu.. baby jangan bagi baju yg tebal atau panas sist.. ada kipas kecik tu kan bila siang pasang ubat ok kipas bagi angin masuk kat leher dia 3hari je anak sy dh sembuh .. betol2 sebijik mcm anak sy kena dulu.. bila mandikan dia jgn bagi pki sabun apa dulu.. paling penting jangan bagi baby pakai baju yg tertutup Area dada keatas .. sering2 tengadahkan dia mcm dlm gambar tu skjap untuk bagi angin masuk sist

ni ruam panas. lps mandi dap2 kan dgn towel bersih and kena make sure sentiasa kering kawasan nii. anak sye mse 2bulan dulu pon penah nak jadi mcm ni, kira nya baru permulaan. so sye mndi kan dia and make sure basuh bwh leher dia dgn sabun and bilas sampai yakin xde sabun lagi. and dap2 sampai kering.. sbb kalau x basuh kwsn ni akan berbau. lps tu sye sapu baby oil dgn cotton bud nak hilang kan kulit2 yg terkopek tu kalau ade. amek masa 3 4 hari bru hilang.

Sy baru bersalin ritu,anak umur 3 hari ruam dia trpaling banyak dan teruk di bahagian kemaluan dia,pastu esok dia naik 1 badan sbb panas yg amat dlm rumah..Ruam dia naik biji2 putih mcm benanah tapi bnyk sgt3333.. Pastu sy beli ubat drapolene kt farmasi harga dia dlm rm15 lebih ja..sy sapu kerap bhgian merah2 tu, dlm dua hari mmg dah kecut dn x smpai seminggu kulit dia dah clear mcm kulit asal dia.. Alhamdulillah,try la ubat drapolene sgt2 recommended

Allahuakbar kesiannya baby sis. saya nak suggest ubat tak berani sebab takut tak serasi nanti lagi parah pula. macam baby saya hari tu saya tak pakaikan dia baju masa kat rumah. siang malam saya pakaikan seluar ja. nak tidur saya cuma alaskan kain. biar dia tidur melentang dekat kipas supaya tak panas. kadang panas berpeluh tu buat lagi melecet. apapun saya doakan semoga baby sis cepat sembuh ya.

sis boleh cuba pakaikan lotion snow white strawberry ni dekat leher baby setiap kali selepas mandi . keringkan dulu baru sapu.. Alhamdulillah anak saya mcm ni jgk dekat leher naik ruam susu & peluh . lepas beberapa hari sapu dia makin better 🥰 sis boleh beli dekat tiktok untuk jimat sebab sy beli sini dapat voucher diskaun : https://vt.tiktok.com/ZS87QFmMq/

sis boleh bawa ke klinik swasta,kadang klinik swasta lebih baik service nya. anak jiran sy kena ekzema beberapa hari lepas lahir. bawa ke klinik gov pun tak sembuh. lepas tu jiran sy bawa ke klinik swasta,doc bg krim ezerra dan sabun berubat( dah lupa jenama apa),tak lama lepas tu sembuh. kesian dgn baby tu,dr kepala sampai kaki menggelupas dan berkerak

Sis kena keringkan (dab dab) dengan tuala lembut lepas mandi tau. Anak saya merah dekat pelipat2 anggota badan jugak. Jadi saya memang akan make sure dekat setiap lipatan kering and pakaikan tepung ubi / calamine lotion. Dalam masa yg sama sis jangan bagi anak dalam keadaan panas. Moga cepat sembuh untuk anak sis.

Anak Sye Alhamdulillah letak nappy sudocrem tu mmg ok kt leher. Sejibik la ruam mcm anak sis kene. Sbb panas. Tp cream tu xsesuai ngn muke anak sye. So yg muka plak sye gune lotion brand offspring Alhamdulillah sekali letak je truih kering n putih eh kulit. Harga klo 35ml dlm range 29 ke 35 hengget cmtu