Leher melecet

Assalamualaikum mommy2 semua, nk tanya ada tak anak2 korang kene mcm ni. Baby sy baru lepas cucuk 3 bulan hari khamis lepas, then hari ahad tiba2 jadi macam ni, habis collar baju jadi warna kuning dan merah. Dah pegi klinik tadi, doctor cakap maybe eczema tapi mcm terlalu awal utk diagnos eczema sbb dia baru 3 bulan lebih. If anak mommy2 pernah alami mcm baby sy tolong share ubat atau rawatan yg sesuai. thank you #seriusnanya #firstmom

Leher melecet
75 Balas

Waalaikumussalam wbt.. kena p bw jumpa dr pakar kulit sis.. mmg nmpk mcm eczema tp tu la, pakar yg blh tentukan..anak sy pun masa cucuk umur 2 bulan naik ruam kat tgn kaki dia semua.. lps tu, kita kena p report AEFI kat kk balik utk dorg ambik langkah berjaga-jaga bila nak cucuk lg next time..

hritu anak sy pun pernah kena.. sis cuba pakai cream drapolene.. InsyaAllah cepat okay sy selalu pakai dkt anak.. tpi kena make sure sblm sapu leher anak basuh bersih dan kering ye baru sapu.. kena selalu basuh dgn air dan lap kering² bahagian leher anak.. semoga baby sis cepat sembuh..

Allah2 sian nya.. pedih ni sis.. try tepung ubi sis.. sudocream.. tapi babu sya sudocream sapu di muka tak jadi.. sya pakai bedak merah.. sis google bedak merah.. tak berapa organik bedak tu. sya pakai waktu emergency je.. 😅 naik merah terus sapu bedak merah tu..hilang merah nya..

sekarang musim panas , anak saya pun macam tu kadang berdarah . saya letak drapolene dengan bedak bagi dia kering , Alhamdulillah okay.. siang hari saya pakai kan dia pampers je tak pakai baju takut terkena leher collar baju . anak saya kena camtu lama jugak ikhtiar macam macam

ank sedara sy pernah jd mcm ni,,adik sy guna losyen snowhite strawberi yang viral dekat tiktok skrg alhamdulillah cepat baik lepas guna losyen tu, sy bukan nk promot produk atau nk menjual dlm ni tp sekadar bg cadangan dan ikhtiar merawat..

Maybe panas peluh. Sbb Anak saya Skrg pun tetiba naik ruam2 n badan auto merah. Cuba puan letak tepung ubi dulu. Bagi Dia sejuk2. Kesian sgt Kat baby

1y ago

Sy pn guna tepung ubi ..mmg bagus sgt..klo xde tepung ubi sy guna tepung jagung pn ok..mmg dr nenek2 mak guna tepung ubi..kdg sy naik berat bdn pn akn guna sapu kt peha nk elakkan melecet.

anak sy kene sebijik mcmni sis..jd berair dkt area leher dgn belakang telinga habis leher baju jd kuning..dh pegi klinik doc ckp jangkitan kuman pastu dye bg ubat ni alhamdulillah menjadi..sapu time baby berbedung/time tidur

Beli sudocream dkt guardian. Menjadi. Jadi mcm anak sy pun mcm ni gak teruk abis satu muka jadi cmtu. Pastu tukar pakai sabun mandi sebamed atau cetaphil. Alhamdulillah kering terus.

anak saya pernah kena. bukan eczema, tapi dia panas atau kawasan leher lembab. letak cream fobancort. esok terus hilang. kalau melecet mcm ni tak yah laa beli cream baby bagai lmbat. now anak saya dah 1 tahun lebih,

Allah kesiannya. Cepat sembuh ya anak kecil🤲🏻 try yg ramai suggest tu sis snowywhite tkut ngam dgn dia. Anak saya xpernah sampai macam ni dan kalau ada ruam sikit2 biasanya saya sapu sudocream tu. Ok jugak