Posisi Tidur Bayi

Assalamualaikum. Mommy semua, nak tanya beberapa soalan. Tolong jawab bagi mengikut apa yg korg tahu. Please i need your help guys! 1. Posisi apakah yg paling bagus utk bayi? 2. Setiap berapa minit/jam bayi perlu di tukar posisi nya? 3. Tidur posisi apa paling bahaya? Saya tgk google semua cakap tidur terlentang bagus, tapi saya takut bayi saya tersedak susu semasa tidur, takur terlemas dekat hidung diaorg. Tlg saya mummyyyy

1 Balas

btw berapa usia baby..? posisi tidur yg bagus, depends.. kalau baby rajin trsedak susu, tinggi kn bahagian kepala dan senget kn baby sikit, sendal baby bantal.. senget sikit je tau, takut baby tlangkup sendiri then parents x perasan, bahaya.. tapi kadang2, certain baby, nak tidur meniarap, dorang lagi selesa.. elak perut bloated.. next, erm berapa jam / minit nak biar sesuatu posisi, depends.. normally baby tidur berapa lama utk next feeding..? then ubah la kalau tadi kiri, next kanan pula.. jgn biar 1 side je.. nnti kepala baby flat.. 😊 lepas feeding, burp kn baby, lepas burb, jgn terus baring, tegak kn bby kt kita, dlm 5 10 minit baru slowly letak senget.. 👶 sy jawab berdasar kn cara kerja, usia baby sehari shingga 2 bulan camtu, boleh pakai cara tidur yg sy bagi.. try and error ya mommy.. 😁✌

5y ago

wc wc 🤗