KANTUNG KOSONG

ASSALAMUALAIKUM MOMMY SAYA PERNAH GUGUR 2 KALI .1st 6w2d kedua 9w2d . KEDUA GUGUR PUN BABY MASIH TAK NAMPAK . HANYA KANTUNG KOSONG . SEKARANG SAYA PREGNANT LAGI DAH 6w6d. ADA TAK PETUA DARI MOMMY SEMUA . SEBAB SAYA SANGAT RISAU BARU2 NI SCAN PUN BABY MASIH TAK NAMPAK JUGA . #helpbumil #seriustanyabunda #6_weeks

23 Balas

Selepas keguguran.. sebaiknya bg rahim dan badan sis rehat selama 3-6bulan.. sel² darah merah nak bertukar dan membaik. Lps tu amalkan makanan tunggi folic acid dan juga supplement folic acid. Sis blh search tentang blighted ovum.. kemungkinan kes sis jenis yg mcm ni kot. Bykkan minta nasihat dan pandangan doktor dan misi yg merawat ya. Lg 1, awal² mengandung ni klau scan mmg ssh sikit nak nmpk.. at least kena tunggu 8w ke atas. Lain org lain la pembawakkannya. Apa pun sy doakan moga dipermudahkan urusan sis dan semoga ada rezeki buat sis na

sieylla Cent....sya pi scan msa 8w sbb trauma..klau pi awal,dorg sruh dtg lgi 2w(blom nmpk)...ada yg sruh pi awal,so boleh tahu ada janin/tak...ikut sis...doa bnyak²....msa 8w prgi tu takut jugak...lepas scan doc cakap ada janin....happy tapi tahan diri dari bgtau org..sbb risau..1st trimester ni fragile sikit..yg penting jgn tinggal doa...klau kndungan xjadi usaha lagi dan tawakal...in shaa Allah,Allah akan bgi rzeki lain..cepat atau lambat...🥰

awal lagi tu nk nmpk baby, kadang ikut last period, usia kandungan 6 weeks pun boleh jadi 4weeks, kadang 8weeks pun ada yg belum nmpk, awak try bedrest dan makan asid folic atau ke klinik mintak ubat kuat kan rahim.. sy minum susu anmum awal² pregnant sebelum ke klinik dan dgr org sini kata baby jdi besar dan sy ke klinik scan buat buku waktu week 12, besar 2 hari baby.. insya allah ada tu

jngan bersama suami awal trimester.. mkan folic acid.. tunggu 8weeks p swasta untuk check kandungan and minta ubat kuatkn rahim..inshaallah ada tu sis..jngan stress2..think positive all is well.. bed rest..jngan buat kerja rumah dulu..biarkan besepa😅 sya dulu mcam sis juga 2 kali gugur.. skg pregnant ke 3 kali dh..alhamdulillah 28weeks dh skg.. smga ibu2 smue dprmudhkn..amiinn

klau kantung ada baby xada..tu blighted ovum...samada kecacatan pada sperm/ovum.....cara xnk blighted ovum,waktu pntang jaga mkn smpai hamil smula..asid folic jgn tinggal...mkn mknan yg akan suburkan suami dan isteri...sbb sya prnh blighted ovum masa 12week...dh gugur,sya mkn folic asid dan iberet...Alhamdulillah kali ni ada janin

2y ago

Tq sis share pengalaman. Saya baru seminggu gugur kali kedua. Kali pertama bulan 4 kantung kosong gugur di week nak masuk 12. Kali kedua ni saya gugur week 7, doc kata tak cukup 3 bulan sya gugur dah lekat, so doc kata rahim tak cukup kuat utk prgnant sbnrnya.So foc suruh rehat betul2, dia cdg suruh cucuk depo, tapi sya mcm takut pulak, sbb saya tak ada ank lagi, takut hormon kacau.😢

Saya suggest 1. Makan acid folic tanpa henti utk first trimester dan any vitamin suggested oleh doctor 2. Saya pernah consume produk ini https://instagram.com/kaksitibidan?igshid=YmMyMTA2M2Y= utk ikhtiar mengandung dan regularkan period. Awk blh contact org ni utk suggestion. Mana yg ok utk awk consume.

sama aku dulu pernah dua kali gugur kantung kosong 2020 13w dan 2021 sama juga 13w masa pregnant langsung tiada alahan dan skrg sy pregnant..bru 7w..ada alahan harap2 baby berkembang dengan baik sbp saya belum lg pegi scan . saya doakan semoga baby awak juga berkembang dng baik.. amin...

saya pernah 3 kali gugur , ada kantung tapi tiada janin.. dan sekarang, sye mengandung balik, alhamdulillah kalini janin & heartbeat dah nampak waktu kandungan 9minggu.. before ni, lepas keguguran, sya & suami makan folic acid 5mg, dengan pantang secara konsisten..

saya pun blighted ovum. gugur masa bulan puasa. sekarang Alhamdulillah pregnant lagi baru 6w.. mmg risau tu tak dapat elak. hari2 fikir hari2 doa semoga tak blighted ovum lagi. nak pegi scan pun takut. rasa nak pegi scan time 12w jee 😭

Boleh cuba jumpa doctor swasta dulu bgtahu situasi.. doctor akan check keadaan rahim sama ada dinding menebal atau kantung bulat ke mcm mana.. kalau perlu doctor akan bg ubat kuat rahim seperti duphaston.. semoga semua baik2 saja amin