Berapa kerap makan ?

Assalamualaikum mommies waktu pregnant kerap makan berapa kali sehari ? If waktu tengah malam pun makan juga ke ? Selalu makanan ringan mommies makan apa ? #firstbaby #selalujalapar #taktaunakmakanapa

11 Balas

Blh mkn byk kali tp kawal kuantiti. Sbb klu overweight, nnti lg teruk nk kna check up. Ms 1st and 2nd tri, sarapan mmg berat mcm roti canai and nasi lemak. Msk 3rd tri, sy mkn buah sj pagi2 n roti dua keping. Sbb baby dh mkn berat, klu berat sy pun naik, risau pinggul mkn sakit. Tghari d 1st, 2nd and 3rd tri sy mkn nasi ikut suka. Mlm 1st and 2nd tri, mkn ikit suka tp msk 3rd tri mkn buah or mee goreng mcm tu je. Sy mkn setengah je. Another half bg hubby. Sbb mkn byk waktu mlm, pedih ulu hati and baby seem to be kicking lg active

Yang disarankan macam dalam gambar yang I attached tu la, tapi kalau tgh malam lapar, cuba elak makan yg berat2, nanti u nak tedo pun sebu je perut...and nak kena kawal juga sebab kalau dah terbiasa nanti, if gula naik bahaya pulak, ade potensi kena gdm. Mase tu nak kena control makan mmg nak nages la sbb dah terbiasa makan berat2 hehehe. Bawak air masak dalam botol n biskut mcm sis dkt atas ni comment bgtau tu...good idea. 😘

5y ago

Hahaha.... Kalau sangkut pun still boleh control lagik... Don't worry, be happy. Mommy happy baby pun happy😉

Rs lapa mkn je sis..even.mlm..mcm.sy dlu ms.preggy..mlm bila lapa je mkn biskut oat.. stnby air n biskut dkt sebelah..jd xpyh bgun g dpur... Dpt skit pn jd la sbnrnye..kekdg nk skit je..rs mcm nk mkn byk bile time lapa tgh2 mlm..tgk2 dpt mkn sekeping dh knyng..jnji dpt mkn.n kunyah.je..hehe😉

5y ago

Baik awak thank youu

Umur kandungan keberapa sis selalu lapar..i mean da week or bulan keberapa yg dok asyik lapr tu..sebb sya pon skrg ni tgh rasa asyik lapar je. Tpi sya belum cek lgi sya pregnt or tak..tpi saya da misperiod 4 hari..husbnd kata dya pon asyik lapar juga..harap2 bila cek utp positif le😌

Doc sarankan makan berat 3x sehari (pagi, tgh hari, malam pun last smpai pukul 8). Selebihnya makan la buah2, kekacang, roti, biskut. Yg penting kerap makan dlm kuantiti yg sikit. Jangan skip susu. Mcm sy selalu tengah malam pun bedal nasi tapi doc bebel sbb berat naik. Jangan ikut la ye 😂

5y ago

Baik tq for the info sis , kadang tu mulut dah nak rehat dari ngunyah tapi perut pula berbunyi padahal baru lepas makann 🤣🤣 tak lalu nak makan biskut or roti sebab dah bunyi konfem nak makan berat terus rasa nak makan ikan goreng la , kerepek la , popia la , pau la tengah malam gini 😂 aiyok bunyi pula perut time menaiping 😂😂

Standby kan buah dlm peti sejuk. Sye ade oren, tembikai, jambu batu. Kalau malam lelapar makan buah jela dlu. X boleh makan sangat dh. Sangkut gula 😅

5y ago

I see , baik sis terima kasihh ~ 😄

sy makan mcm biasa . cuma kalau sy rasa lapar betul2 saya akan beli banyak terus dan habiskan time tu. haha

.. lebih 20 kali kot.. 😅.. sbb xsmpai 2 jam asyik nk makan je.. tpi muntah jgk slepas makan.. kesiannn

wkslm..sy pun kerap lapar..walhal bru je pas makan tp perut berbunyi plk dah😂😂so mkn biskut je la

Saya kalau boleh 5 minit sekali mesti kena makan , kalau tak makan perut sakit kelaparan 😅