Periksa nafas bayi

Assalamualaikum mommies! Sy just nak tanya, siapa ada habit sama mcm sy. Anak sy dah usia 6 bulan, tp setiap kali anak tidur mesti sy akan periksa nafas anak. Nak pastikan anak masih bernafas. Tak tahulah paranoid ke atau mmg simptom emak² mcm ni. #1sttimemommy

27 Balas

Waalaikumussalam, samalah saya. Saya akan tgk dia bernafas atau tak. Hiding tertutup atau tak. Sebab kadang2 anak saya tidur meniarap dan baru umur 5 bulan 🤗

Samaaaaaa. Baby sy harini baru masuk 5bulan. Bila dia tido sy perati perut dia gerak ke tak. Kdg2 tgk senyap je sampai check kt hidung dia bernafas ke tak 🤣

4y ago

Kann.. sayangnya mommy pd anak sampai isau perkara tak diingini berlaku.. ini semua SIDS

Sama laa.. Hahaha.. Dari lahir.. Tgk dada dia ada naik turun x.. Sbb dia tido lena x ada goyang2 kite plak yg risau lebih.. Hihi

4y ago

Kan... Mula² tgk je dari jauh ada tak perut anak turun naik tanda bernafas, bila tak puas ati check hidung pula..

sama la.. anak dr newborn lg mesti sy check tgk dada turun naik. skg 8 bulan pun kalau sy terjaga tgk anak dulu😁

4y ago

Betul, kalo terjaga mesti check anak dulu. Ok ke posisi tidur dia, ada bantal or selimut ke yg menutupi muka anak.. isau..

Sy pun buat benda yg sama pd mak n ayah sy.. Sbb mereka dh berusia.. Dan sy mmg duduk dengan mereka sbb pjj ngn suami..

4y ago

Ohhh, org tua pun jadi concern kita. Takot if masa tgh tdo tiba² dorg sesak nafas ke kann..

Sy pn ada tabiat mcm tu juga lagi2 tym tdo mlm.. Sy brpa kali tjaga cek anak ok ke x.. Padahal anak sedap je tido..

4y ago

Hihihu, kann... Sayang punya pasal sampai takut perkara² mcm tu berlaku..

Sma laa😅bkn anak jee .. dgn bpak nyaa sklii syaa check😂tabiat nie wujud start syaa prggy lgii😅

4y ago

😂kkdg bapanya xda dengkur .. snyap jer bnyi😅tapi kalau kkdg bapaknya berlawan ngn raksasa😆dia jadi ultraman .. tkjut dibuat nya😂

Hahahah. . I la tu...baby first I dah umur 6yr pun I check lagik kdg2..letak tangan I dkt dada die😂😂

4y ago

Mak mak sangatttttt

Yey!. Me too.. i do the same thing.. igt sya je sorang yg buat, rupa2nya lain mommies buat jgk.. hehe..

4y ago

Kann.. ramai pula mommies yg buat mcm tu.. mmg simptom emak² betul lah..

Sama Lah , Dari Anak Baby Sampai Lah Dha 2tahun Lebih, Bila Dia Tidur Mesti Tengok Nafas Dia 😂

4y ago

Rasanya sampai anak umur berapalah ya kte akan check mcm tu..