risau

assalamualaikum mommies semua harap semua ny dlm keadaan sihat walafiat..ni nak tnya sya tgh prggy 23 weeks tp smlm scan doc ckp kandungan mcm 25weeks.. sy risau baby dlm perut besar...ada tips x tuk maintain ny berat baby dlm kandungan

risau
31 Balas

Jgn risau,byk bdoa ja.sy da kena mcm ni sbb scan p klinik swasta srh p hosp pkr d jesselton,sabah ..then pkr tu ckp itu inilah bkin ssh hati dgr, srh repeat test next month lg kat dia tapi kmi p hosp pkr d KPJ,sabah,pakar lain ckp semua ok pun.Lgpun gen suami mmg bsr2 tdk heranlah klu ank pun bsr kata pakar kat hosp ni..Trus lega.

Kena kawal makanan sis. Selalunya baby besar sebab terlebih makan dan minum yg manis2. Macam experience saya, saya pernah scan baby kat 1 hospital. Hospital tu tulis saiz baby sama macam 37 weeks padahal saya baru 35 weeks. Lepas tu kami scan kat hospital lain. Selang 2 hari. Elok je saiz baby macam 35 weeks 😂😅

Sye bru buat details scan smalam. So far everything ok. Doc pun ckap baby sye besar 1w dari sepatutnya. Tpi doc ckap normal klau + - sminggu besar or kecik. Nnt lama kelamaan size tu akan balance dgn usia kandungan. Jgn risau ye sis. Dlm masa sama jaga pemakanan juga 🤗

Sma mcm sy baby besar dua mnggu..normal doktor bgthu..lepas tuh scan selepas sebulan dah maintain..sy kurangkan manis je..trsa nk minum sejuk pun letak air mineral dlm peti..selagi ta memudaratkn sis jgn bimbang think positive je..baby sihat alhamdulillah..

Ni X payah risau lah ni silap Kira kadang scen Tu dulu silap pasti karang terlebbih bukan beby yg berat tapi dah nk dekat nk bersalin sy pun Sama bukan beby yg berat tapi sçen Tu yg silap doktor

Mommy ada GDM ke? Saya pulak GDM control srkarang last scan 21 weeks tapi size baby 20 weeks.. Doc cakap its ok as long tak lari dari 2weeks..

Tak payah risau sis sy pun skrg kna, skrg 36 week tp bsr 39 week, skrg ni tgh pntau kg baby dr pakar, dokt risau klu2 trlbih 3.9kg kne czer..

slalu beza 1-2 minggu xdak apa2 nk dirisau. boleh repeat lg 6ti if ada yg xkena. cuma boleh kontrol jaga mkn especially bnda manis.

For me jgn risau, as long baby healthy cukup sifat dah cukup dear. Yg pain terserah pd Allah. Tawakkal dan doa is the key

Mcm baby saya la bila scan memang dia besar lebih seminggu...anak anak yg lain pun memang lahir besar.dah memang baka kot.