MAKANAN BABY 9 BULAN ++

ASSALAMUALAIKUM HI MOMMIES. SAYA NAK TANYA ADA TAK MOMMIES YG LAHIRKAN ANAK JUN '23 ? ANAK KORANG MESTI DAH MASUK 9 BULAN & KE ATAS KAN. KORANG BAGI ANAK MAKAN APA YA ? MASIH BUBUR / DAH CUBA MAKANAN LAIN ? NAK TANYA MCM MAKANAN LITTLE NUR YG VIRAL TU ADA TAK KORANG CUBA BAGI ? MAKANAN MCM TU SELAMAT KE UTK ANAK² ? ADA MOMMIES NAK SHARE EXPERIENCE BAB MAKAN ANAK² TAK ? RAYA NI APA JERR ANAK YG BOLEH & TAK BOLEH MAKAN ? SAYA FIRST MOM. SEBELUM NI ANAK ADA PROB BERAT TAK NAIK² SINCE DIA MULA TUMBUH GIGI (4 BULAN++). BERAT DIA PUN BARU NAIK THIS MONTH CHECK UP. NEXT CHECK UP ANAK 1Y NANTI. SEKEJAP JERR RASA 🥹 TQ MOMMIES

9 Balas

Hi anak saya lahir jun ‘23!! 1) Ank saya x mkn bubur dh sejak 8 bulan. Sekarang saya bg tekstur lembik. Ada cuba bg karbo lain mcm roti /pasta/bihun. Ank suka makan pasta la ni 😅😁 Saya byk ikut resepi kat tiktok aje. Anak saya kurg sikit makan telur tapi kalau buat kek kukus yg letak telur tu dia makan pulak. buat scrambled x mau dia bg lantai mkn🤧 Makanan lain ok setakat ni 2) Little nur saya bagi masa travel /on the go je. Awal bulan lps kami travel bertiga pergi cameron highlands alhamdulillah dia mau makan jugak even sikit. Saya baru cuba yg packaging hijau yg ada set bfast lunch & dinner tu. ☺️ yg lain belum tp jenama lain mcm ibu anis saya biasa bg sekali. Ya selamat cuma jgn terlalu kerap, lebihkan homemade food ikut keselesaan mums. 3) Raya ni tak sure pula maybe buat finger food or beli je puffs/rice cracker bg baby makan. Cari buah yg senang serve (tak perlu kukus) mcm pisang/oren. Ada bajet beli lah RTE(ready to eat) mcm little nur tu mudah. Kot la rasa renyah nk masak kat baby masa raya kannn 🤣 4) Anak saya tak tumbuh gigi lagi sampai hari ni so tak sure pasal weight tu cuma last month berat dia stuck 8.1 kg, hrpnya next c/up 1 year ada la peningkatan sikit 🥹 Dia ada sepupu yg lahir awl 10 hari dari dia pun dh ada 4 btg gigi hahah sabor jelah .

Hi , anak i pun lahir jun ‘23. Anak i since 8bulan dah reject bubur sebab tumbuh gigi. Even dah bagi texture lembut & keras pun still x berapa nak makan. 9months turun 400g berat anak i 🥲 So i bagi menu noodles, macaroni, pasta , egg tofu , fingerfood , instant porridge brand baebis. Sometimes masa buat egg tofu soup tu i letak noodles and letak nasi lembut . Tapi x bagi selalu sbb nanti baby perasan and dia jadi xnk makan mybe sbb dh muak dngn nasi 😆 Little nuur i dh bagi anak i since 8bulan jugak. So far ok je lah. Kena pilih flavour yg anak boleh makan. For raya kalau xnk bawak bekal baby beli je ready to eat punya food and snacking fruit & crackers puff

Baby saya jun 23, hehe btul skrg dh 9 bulan, anak saya 7 bulan lebih dah x nak bubur dah, dia nk nasi lembik, lepas tu 8 bulan lebih hri tu dia nak nasi macam kita makan, anak saya tak nak suap, kalau dia makan sndiri bnyak masuk mulut. Lauk pun lauk kami makan, mcam sup ap semua tpi sblum letak gula garam, asingkan untuk baby. Raya ni kalau masak kurma ka ap, boleh makan, kalau rendang ke tak berani lagi saya takut anak tak tahan. Insyallah sis, try la, kdg anak ni kena try n error, ank saya tumis unsalted butter tu dia tak akan makan, saya sllu tumis minyak jee. Kalau nak naikkan berat,try unsalted butter ke, cheese ke kt dia.Insyallah😊

Ank sy suka Little Nuur. Ank sy bru nk tmbuh 2 gigi jd sy bg finger food yg tggi protein n fats buah sbg snacks atau yogurt. Bubur2 dh reject sejak 7bulan jd blw. Sblum mkn, sy bg yogurt dlm 4 sudu mcm tu main then bru mkn finger food. Frequency ank sy mkn pun kerap dh.

anak saya June 2023 juga. saya bagi little nur tu tapi dalam keadaan darurat je. saya tak sempat masak ke saya beli la little nur tu. saya bagi makan pasta, macaroni,nasi, buah. and makan sendiri. bagi baby makan sendiri biar baby explore makanan tu.

anak sy jun 23,minggu lps cucuk 9 bulan.Misi kt KD dh suruh beri mkn nasi lembik,mee..blh mkn biskut/roti celup susu formula..makan pn apa yg kami masak..

Saya pun 1st mom. Baby saya dh makan mknn yg kita mkn. Bg bubur mcm x kenyang. Favourite dia nasi+sup tauhu telur. Awk try la pelbagaikan mknn dia

Anak saya 9 bln juga hujung bulan ni, tapi masih nk mkn bubur, kalau try bg nasi lembik dia makan sikit je

Anak sy still makan bubur, bagi yg kasar sikit taknak makan pula, hmm