susu ibu

Assalamualaikum mommies... Bulan ke berapa susu badan akan mula keluar sebelum atau selepas bersalin? Saya baru 3 bulan pregnant.. Tapi breast da mula sakit2 berdenyut..

10 Balas

Waalaikumussalam sis, tentang susu ibu ni sebenarnya berbeza ikut individu. Macam juga pregnant, ada orang alahan teruk ada orang takde alahan langsung. Macam tu juga susu. Ada orang bila anak lahir terus ada susu banyak. Bak kata orang mencurah2. Ada orang sampai dah seminggu pun, susu tak berapa keluar. Sampai kena beli ubat kat farmasi untuk keluarkan air susu. Saya cadangkan sis start amalkan natural milk booster sejak mengandung. Kurma kering tu. Rebus dan minum air dia. Lagi satu tips drpd kawan saya, masa dah 3rd trimester tu, pergi berurut lancarkan air susu. Urut dada. InsyaAllah, lahir2 je baby terus ada air susu. Semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻

Atas org kot.. Time sy dulu, kandungan masuk dlm 5/6 bulan camtue,susu dh start kluar dh.. Dia kluar sikit2 n kdg2 xperasan baju dh basah.. Klu xmo rase xselasa,baik sediakn bra pad awal2 😊

4y ago

Sy pn xpasti.. Maybe boleh dh amalkn pemakann utk tmbah air susu mcam mkn kurma,brokoli,minum air horlick n ade byak lgi.. N boleh start join happy breast feeding malaysia group kat fb utk dptkn byak lgi info psal bf nti.. :) harap membantu

Biasanya sblm bersalin akan keluar sikit susu..kita kena lap elok2 puting tu..x nak bg tersumbat..tu pengalaman saya..memang agak x selesa..

Xsemua org sama. Saya 36weeks baru ada kua susu sikit2. Ade jugak org yg keluar susy lagi awal, even yg lepas bersalin pun ada

sy start 11w da sakit.. pastu hilang.. skarang 23w sakit semula.. besar sbelah pn.. picit ade cecair keluar..

sebelum bersalin susu saya dah keluar . tp,nasihat doc jangan picit. biar mengalir sendiri je.

Wslm, rasa masa 7m ke atas depends on org. Mula2 mmg sakit, mgkn sbb hormon.

Saya 29 minggu baru susu keluar tapi sikit ii je .

Sy 3hari after delivery baru ada susu bdn

Ikut hormon ibu...