Macam mana mula mula nk kluar susu badan?

Hai first mom.. boleh cerita sikit mcm mana mula mula kluar susu badan? Adalah lps lahir trus kluar susu atau amik masa nk kluar? Ibu saya cerita klu bersalin di gov.. nurse akan tarik puting ibu untuk kluar kan susu badan.. ngeri 🥲🥲🥲 ##seriusnanya #ingintahu #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

2 Balas

kalau keturunan mom jenis susu bdan byk, lepas bsalin akan terus ada susu colostrum.dan disusuli dgn susu lepastu.ada juga yg jenis susu lambat keluar kena berurut susu dulu baru keluar.kalau kes ni, kat hospital nurse akan suruh juga susukan baby suruh baby sedut² juga walaupun susu takde.time ni la, melalak² la baby satu wad. 🙃 memang agak stres la mlm pertama mom bersama baby nanti.tapi kalau anak kedua,ketiga, mom biasa ny memg sebelum bersalin lagi susu colostrum dah ada n bila bersalin je,kenyang la baby tido malam.takde nangis langsung.itu pengalaman sy sendiri la.

12mo ago

luka x niple tu eh klu first time susu kluar?

suakan puting payudara di mulut baby. biar baby hisap puting. nanti kolostrum akan keluar. perut baby newborn hanya sebesar kacang,jd kolostrum dah cukup buat baby kenyang

12mo ago

masa hujung² pregnant tu,rajin² bersihkan puting payudara. guna cotton bud. sy pun 3 anak lambat keluar susu lepas bersalin. kena pandai rangsang