UBAT PALING CEPAT NAIKKAN HEMOGLOBIN.

Assalamualaikum momies2.. Blh tk tlg suggestkn sy ubt utk naikkan hb.. Hb sy 8.4.. Xprnh smpai 8.4.. Sblm ni plg rendah 10.. Skrg sy 33 weeks.. Tq momies2..

20 Balas

awak ada anemia or talasemia ka? doctor ada ambik sample darah tak utk test iron dlm darah awak. sekarang awak consume ubat iron apa? cara awak mkn mcm mna? mcm sy, sy ada talasemia trait. masa 1st baby hb paling low pon 9.9. masa 2nd baby je rendah dpt 8.9. tapi hb turun naik la. doctor ckp range 10 tu dikira okay. asal doctor bg maltofer, dah makan 2biji pon hb still low. jadi doctor tukar ubat iron ferrous (3biji) ini sy kena makan dgn vit c dgn asid folid. tapi bila doctor check iron dlm drh doctor kata iron sy okay jadi doctor kurang kan dos. dr 35w haritu hb sy dh naik balik. sy cuma follow suggestion a few mommy dlm comment tiktok sy. pagi saya mkn ganilia. malam sebelom tido sy mkn ubat doctor bg dgn oren sunquick tanpa gula tapi saya cmpur innate lactea.

2y ago

alamak, awak xde tnya doctor ke. awak checkup swasta juga yea. awak boleh cuba dgn real food. ambik makanan yg boleh tambah darah okay. mcm ada yg previous mommy comment dkt awak. awak makan ubat iron apa yea? ada minum kafien tak mcm (coffee, tea, milo).

sy makan zincofer yg klinik kasi.. klau sy tk skip mkn ubat.. Naik 0.3 je dari 10.1 Naik 10.3.. pastu next month sy try skip zincofer tapi tk lama.. on off beberapa Hari on balik 😂 (pls jgn ikot) tapi sy ganti dgn pemakanan.. sy buat Susu kurma dgn Susu HL + kurma 5 biji.. sy makan jambu batu 3 4 biji.. apple hijau.. Pisang.. minom Susu hari2 Horlicks lagi makn dgn oat.. Naik dari 10.3 sampai 11.1.. tk Naik banyak.. tapi Naik la jugak..

2y ago

plus Sy ade jugak minom jus delima.. makan sayur bayam.. makn sayur hijau banyak2.. alhamdulillah menjadi jugak.. awk try la

Kna cek jgk klau awak ada talasemia, sbb klau talasemia xblh lebih consume iron rich food. Tkt bdn xdpt proses iron nti blebihan jd risiko lain pulak. Sy hb mmg 9 mcmtu, tp mkn ubat iron selang sehari lps dh confirm talasemia. Dr buat bloodtest, iron count dh cukup, so xperlu mkn high dosage iron tablet

2y ago

Sy first Dr suspected talasemia sbb dari first ambk darah tu hb sy mcm pelik, MCH MCV tu size x normal. Anemia pn kdg2 mcmtu, so Dr hntr darah pegi lab utk further investigation. Result tgk iron banyak tp hb keep pn dropping, so bkn anemia. Final investigation dpt result talasemia trait. Lbh kurg mcmtu lah. Symptom wise xda sgt, yg biasa2 je cpt penat smua tu, sama mcm tanda2 penat mengandung 😂

Sis, cuba awak try minum air limau lebih kerap. Ataupun, try amalkan makan kurma setiap hari, dengan jambu batu atau apa apa makanan yang bantu tambah darah. In sha Allah mungkin ada perubahan. Saya doakan semoga awak sentiasa sihat dan mudah untuk melahirkan ya, aamiin. Doakan saya juga! 😇

2y ago

Aminnn.. Tq sis.. Awk pun..

lebih pada pemakanan sebenarnya. kena bykkan makan makanan tinggi iron (bayam merah/jambu batu/buah delima/daging merah) & cara betul pengambilan ubat tambah darah. ubat tambah darah ada byk jenis, kalau makan yg satu tu tak ok, minta tukar lain.

2y ago

Betul faktor pemakanan main peranan, saya Alhamdulilah ubat iberet yng kk bagi skip ja makan sebab rasa nak muntah setiap kali makan. Tapi jaga pemakanan, Alhamdulilah maintain 12. Hari ni check 39 minggu 12.4 😊

saya pun hb low..smpai 3 Kali dh tukar ubat..bila dh tukar iberet baru lh hb saya naik sikit Dari 9.7 ke 9.9..harap2 lepas ni akan naik lg la..mcm2 dh try mkn pun still low lg..bla tak nk naik juga doktor nk tukar injection pula..dh la nurse kata injection ni sakit..

saya makan ubat iron yang nurse bg esok pagi sebelum nak pergi check klinik minum air sunquick tanpa gula & jambu batu . Alhamdulillah sebelum ni ikhtiar macam2 cara ni je yang berkesan . hb naik mendadak 11.4

Hi saya punya hb 10 je lepas makan maltofer + kurma ajwa 3biji pagi 3biji malam next checkup terus naik 13 , sebelom makan kurma tu selawat nabi 3kali🥰

2y ago

Welcome🫶🏻

sy ngam dgn maltofer.. tp hb ttp low.. bila dokter check detail drh iron sy ok.. cuman drh cair.. mgkin sbb hormon mengndung.. dokter kata normal.. pling tinggi hb sy 9+

kalau ubat, saya makan Obimin Pluz beli dkt farmasi. alhamdulillah naik hb saya. awak boleh cuba makan dulu then check hb after that, if elok boleh teruskan :)