Tips naik hb

Assalamualaikum, boleh bgi suggestion ubat apa cepat naik hb, hb sy kjap naik kjap turun.. xthu nk makan apa dh.. skrg doc bgi ubat yg 4jenis tu, ada ubat lain yg boleh sy bli utk naikkan hb x? #pleasehelp #firstbaby #firstmom

8 Balas

tak perlu ubat lain. teruskan mkn ubat yg klinik bg. Mkn pada waktu yg sama... yg ubat zat besi tu, cuba telan dgn jus limau kesturi. Amalkam iron rich diet 5 kali seminggu. lps mkn menu tinggi iron tu, makan buah tinggi vitamin C. Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah

2y ago

ye buat sendiri..

Sy pon alami masalah yg sama mcm awak. Sy makan maltofer . Farmasi ada jual . And doc pesan stop terus teh and milo atau chocolate sbb caffeine akn serap zat ubat . Kalau teringin sgt sebulan sekali sedut laa seteguk buat hilang mengidam tu je ..😄

Sy makan ikan bilis and kerang selalu 😅 hb cantik 13 xpernah turun Tapi sy taksentuh kafein and makanan yang boleh turunkan hb Jambuu batu pon membantu sis 🥰🥰

Makan sayur bayam merah pun blh . Aritu hb dye 11.2 lps mkn bayam merah sllu terus naik 11.9 . Skrg dh 12.6

sy kerap makan jambu batu. hb 13.3. acid folic amek dokter kasi yg kecik bulat² warna kuning tu

2y ago

okay sis tq ye...nnti sye try

sy baca banyak yg kata minum jus delima. atau pati delima gulsan tu. ramai yg kata menjadi

2y ago

oh yeke.. boleh kot buat guna buah delima tapi leceh sikit la 🤭😂

Makan je ubat yg doc bg.. Dah diberi utk keperluan zat dlm badan

mkn jambu batu dan buah delima. itu yg nurse sy cakap masa appt smlm.

2y ago

tak serasi la kot. hehe. sy anak 1st dlu yurun juga skali hb makan nasi dgn sayur bayan merah dan mkn kerang. alhamdulillah naik tak turun2. ni pregnant 2nd ni hb masih ok duk mkn jambu batu dgn air jambu batu ja. try la mana2 kot hb ok nanti