baby muntah

Assalamualaikum hi momies!! Saya nak tanya normal ke baby newborn kalau lepas nyusu muntah? Risau pula sebab takda pengalaman. Saya dah sendawa kan tapi kadang² muntah juga.

10 Balas

Waalaikumussalam, normal sis. Sebab I jap saluran makanan dan minuman dia belum kuat. Jadi mesti kena burp kn baby setiap kali lepas bagi susu. Selain sendawakan baby, kadang2 baby muak susu sebab kita bagi dia 'overdose', banyak sangat susu. Perut baby kan kecik je. Tapi kita asyik sumbat susu je, tu yg dia muak. Ni based on experience saya dan nasihat doktor dekat saya. Maklumlah bila 1st time jadi mak, anak nangis je, terus saya bagi susu. Nangis je, susu lagi. Cuma pantau muak dia tu bukan dlm keadaan memancut. Dan bukan juga bercampur kahak. Sekadar susu. Masa dia muak susu tu pun, pantau suhu badan baby. Pastikan dia tak demam. Kalau ada tanda2 ni, cepat2 ke hospital