baby muntah

Assalamualaikum hi momies!! Saya nak tanya normal ke baby newborn kalau lepas nyusu muntah? Risau pula sebab takda pengalaman. Saya dah sendawa kan tapi kadang² muntah juga.

10 Balas

Waalaikumussalam, normal sis. Sebab I jap saluran makanan dan minuman dia belum kuat. Jadi mesti kena burp kn baby setiap kali lepas bagi susu. Selain sendawakan baby, kadang2 baby muak susu sebab kita bagi dia 'overdose', banyak sangat susu. Perut baby kan kecik je. Tapi kita asyik sumbat susu je, tu yg dia muak. Ni based on experience saya dan nasihat doktor dekat saya. Maklumlah bila 1st time jadi mak, anak nangis je, terus saya bagi susu. Nangis je, susu lagi. Cuma pantau muak dia tu bukan dlm keadaan memancut. Dan bukan juga bercampur kahak. Sekadar susu. Masa dia muak susu tu pun, pantau suhu badan baby. Pastikan dia tak demam. Kalau ada tanda2 ni, cepat2 ke hospital

Anak sulung dulu sampai 6bulan.. lps minum je muntah keluar habis.. risau jgk, g checkup doc ckp stgh budk akan jadi mcm tu.. saluran pemakanan x matang lg.. lagi pun sejak dia jadi mcm tu, berat dia ok jew.. tiap bln berat naik

kalau barat naik ok dan dia pun ceria je should be no problem tapi kalau dia muntah yg memancut better check dgn doctor

Normal.. jadi masa dia tidur kasi tidur mengiring atau tinggikan sikit kepala.. takut baby tertelan muntah tu balik

lepas nyusu, sendawakan then baringkan dia mengiring ke kanan or boleh lapik bantal pada belakang baby

Kalau baby dah nyusu, belakang kena tepuk dulu, baru baby sendawa dgn lega... 😊😊

Normal.. klu dia minum byk sgt tepuk blkg dia... smpai sendawa..

Normal sis..

Normal