hamil kecil

Assalamualaikum.. Maaf ya sye nak tnye.. Hamil 7 minggu boleh ke berhubungan intim.. Org ckp tdea apea apea jnji pndai.. Tapi sye mcm risau.. Adea yg tau tak??

13 Balas

tak pasti nak jawab.. tapi pernah kawan sekerja sy gugur dua kali hanya sebab bersama dgn suami awal pregnant..dia refer doc,doc kata suami dia kasar ke waktu bersama..kalau dgn baik insyaallah biasa x de apa apa.. dan sy waktu awal pregnant haritu mmg cakap dgn suami.. boleh cuti tak utk bersama.. sy terus terang dgn suami apa y sy takutkan.. allhamdulillah dia okey.. skrg sy baru 14 minggu.. hopefully journey ney akan berjalan lancar dengan izin Allah.. sy sama mcm awak.. byk pekara y takut sbb tak de pengalamankan baru mengandung sulung.. 😊

tapi pernah baca bersama suami punca gugur tu mcm satu mitos.. tapi sy pun tak sure.. kalau rasa nak laksanakan tanggungjawab bole tapi jangan terlalu ganas.. doa byk² moga baby dlm kandungan kuat.. n niat nak laksanakan tanggungjawab je.. tapi if takut sy rasa better takpayah sis.. ikut badan sendiri.. #jgnkecam

xde fakta kata bahaya..tp rmai yg ada pglmn brsme awl kehamilan n ggur. amek iktibar. sbr2 lah dlu. bg baby kuat dlu. bkn sng nk lekat. kta xtau rahim kta skuat mana. janin kta skuat mana.. kdg kta isteri ok je..suami yg gigil. so sruh dia puasa.

lbh baik tnya doc.. mcm sy, awal² prgnnt doc xbg.. next scan dh nmpk hb baby, doc ckp blh sbb kndungan dh kuat..

sy pernah tanya nurse. dia ckp boleh tp slow2. dan tak digalakkan sgt sbnrnya. sbb awal trimester baby sgt tak kuat.

Kalau takde ape2 masalah mcm bleeding, boleh je cuma kena hati2. Tapi doc tak galakkan bersama masa awal2.

4y ago

🤗🤗

sy mse 7weeks baru, dh hri2 husb minta. last2 gugur. maybe depend on badan masing2. sy xtau msa tu

Sy bersama masa 12w cmtu, slow2 je, buang luar jugak sbb org kate air mani suami bahaya,,😂

Trimester pertama elakkan sis. Trimester ketiga baru kerapkan utk mudah bukaan bersalin.

Kalau terasa sakit jgn diteruskan..jgn dipksa..takut keguguran nnti