34w2d 3kg. Normal ke? Ada yang sama macam sy?

Assalamualaikum. Hari ni sy 35weeks. Hari tu masa scan 34w2d berat baby dah 3kg. Ada tak sesiapa kat sini yang berat baby besar dari usia sebenar? Doktor cakap kalau ikutkan sepatutnya 34weeks baru 2.2kg. Doktor nak refer O&G. Tapi masalahnya kalau refer ni dah kali ke-3 pasal usia baby tak tally dengan weeks dia, tapi dr pihak O&G kata normal je. 34weeks tapi macam 37weeks. Ada potensi bersalin awal tak? Tanpa induce. Sebab doktor kata kalau besar ni selalu kena paksa bersalin. Btw sy takde GDM. Cuma dr early pregnant mmg usia kandungan tu lari dr EDD. Skrg ni sy dah start rasa sakit kt kelengkang and kdg susah nk berjalan. Baby pun dah kebawah & kepala pun dah kebawah. Bila dia kick tu rasa belah atas tapi kat private part n ari2 terasa ngilu juga. Berat dari 54kg sekarang 69kg. Tqqq

1 Balas

mg smuanya baik2 shj dan dpmudahkan segalanya Allahuma amiin