Baby kecil / iugr

Hai. Saja nak share pengalaman sebab saya tengok banyak jugak yang tanya pasal kes baby kecik dari usia kandungan sepatutnya. Ni saya cerita berdasarkan pengalaman saya je tau. Saya pregnant anak first. Saya start sedar baby kecik masa saya buat detail scan 25w. Sonographer tu kata, baby saya baru around 21w masa tu. Dia suruh saya inform kat kk masa checkup nanti. So saya pergi kk masa 28w dan saya inform doktor. Doktor cek and memang betul kecik, masa tu baby 24w. Kiranya baby saya ni lewat sebulan dari usia sepatutnya. Doktor kk pun refer saya ke o&g hospital. 1st - 30w, berat baby 1kg. 1st appointment kat hospital. Doktor o&g hospital dah sahkan memang baby kecik, especially badan baby. Puncanya tak tahu. Doktor kata bila baby kecik ni, kena selalu pantau dan kena beranak awal dalam 37w macamtu. So doktor pun bagi tarikh untuk next appointment untuk pantau tumbesaran baby. 2nd- 32w, berat baby 1.4kg. Doktor cek doppler (aliran darah kat tali pusat baby), doktor kata suspicious. Probably something wrong kat situ yang menyebabkan baby kecik. Doktor suruh warded untuk cucuk dexa, tapi saya mintak transfer hospital lain sebab nak balik kampung. So esoknya saya pergi hospital kat kampung saya, doktor bagi tarikh lain untuk appointment. 3rd- 34w, berat baby 1.7kg. Doktor cek doppler dah normal. Tapi saiz badan baby masih kecik dari sepatutnya. Cuma dia tetap ada peningkatan setiap kali appointment. Maksudnya baby saya membesar je dalam perut cuma agak perlahan. Doktor kata selagi dia tak stop membesar, selagi tu tak bahaya. Keadaan baby pun sihat, air ketuban normal. Doktor nasihatkan untuk cek betul² gerakan baby sebab ada risiko meninggal dalam perut. So setiap minggu or setiap 2 minggu memang kena ada follow up lah. Dan doktor suruh beranak awal, dia akan bagi tarikh nanti. Dalam 37w macamtu kena beranak. Sekarang saya dah 35w. Lepas raya nanti doktor bagi tarikh untuk induce. Doktor kasi can beraya dulu 😂 Alhamdulillah baby saya aktif je walaupun kecik dari baby lain. Hopefully beranak nanti berat dia cecah lah 2kg, takde lah takut sangat nak pegang baby kecik² ni 😆 And untuk mommy yang lain, jangan risau sangat kayy. Selagi baby membesar dalam perut, InshaAllah baby baik² ajee. Teruskan ikhtiar minum susu and makan berkhasiat ya. Semoga semua urusan ibu² dipermudahkan. Doakan saya juga nak bersalin tak lama lagi 🥶

1 Balas

sya la mcm sya sis mudah2an dipermudahkan urusan bersalin nnti insyaallah.. sya 25hb ni sya dah kna serah diri dah huhu 🥴