Pakai bengkung masa mengandung 3bulan

Assalamualaikum . Ibu2 sy nk tnya klau pkai bengkung dlm 13mggu bleh ke lg , sbb sy ad kenduri kawen . Pkaian smua ngam2 je dg bdan tp bila pkai perut nmpak mcm boroi .

12 Balas

Waalaikumussalam saya minta maaf tp saya sedikit emosi bila baca soalan awak ni 🥹 Pendapat saya ( saya hanya bagi pendapat ye ) awak mcm tak menghargai kehadiran malaikat kecil dalam rahim awak . Perut boroi , stretch marks itu semua bukti kasih sayang kita sebagai seorang ibu . mcm saya first time mom pregnant jerawat naik dkt badan + muka tp saya enjoy the process sebab bagi saya ni semua moment yg semua ibu nak rasa . Kalau awak pakai bengkung nanti awak juga tak selesa and takut jadi apa apa dekat baby . Saya doakan sis dipermudahkan urusan dan boleh slow slow cri baju yg cantik khas untuk mommy preggy 🥰

selalu soalan naik bila perut nak nampak jelas, ni nak sorok pulak 😂😂 yang bukan2 saja la makcik nihh. pakai baju longgar je lah, cari jenis mcm baju kelawar ke apa entah ke nama tu .. aurat wajib ttup tak kisah ada perut ke takda perut, selagi org boleh nampak shape badan tu maknanya aurat belum ditutup dgn sempurna... nasihat jeee...

sorry mmy klau awak trase ngn apaa sy nk ckp ni.. 13w tu bru lg tau.. bby awak tu bru nk bkembang ngn baik.. pelan2.. cian dye.. doc ngn nurse sy, always pesan everytime checkup.. kndungan bwh 20w sgt laaaa kene jaga..biakan jelaa dlu .. jgn pakai.. lps bsalin nnt, psg jelaa bdn balik.. tkde sape nk larang da.. tu hak awak

saya pun 3 bulan skrg.. mmg dh muncul bump tapi setakat ni baju sy ada yg masih muat. baru pergi kenduri smlm.. takde org perasan pun tgh pregnant.. pakai baju kurung straight cut, kalau semua baju sis jenis ikut cutting badan tu susah sikit la... so dah boleh start cari baju peknen, jangan pakai bengkung sis..

maaf ye sy sbnrnye teremosi jgk dgn soalan awak ni..bg pendpt sy lbih baik nmpk boroi dri pkai bengkung sbb sian bby kt dlm terkepit tkde space..ye mmg kcik lg tpi nurse pn xglkkn pkai ketat kt perut.. klu sy jd sis sy bangga nmpk perut tu sbb dlm tu baby sy bukan boroi kosong

Saya terkesima sekejap tak tahu Nk jawab soalan awak macam mana. Tapi kalau da pregy normal la perut akan buncit sikit. But itu pilihan awak kalau awak Nk pakai itu badan awak. Kalau jadi sesuatu pon itu badan awak. Hanya pendapat saya maaf kalau terasa ☺️🙏🏻

Absolutely NO. Unless after bersalin. Waktu pregnant normal utk perut boriu, klu org tegur ckp je pregnant, pastu cubit org tu amboiii sebok tegur perut org 🤫. Alternatively cari baju lain yg muat, jgn paksa pakai baju yang dh tk muat. Utk keselesaan ibu dan bayi :)

1y ago

Boroi*

wsalam...hurm..nnti mengah...better xpyh pakai .xpe nmpk boroi lg pun ia nampak normal jika perut nampak pd mommy yg preggy... alhamdulillah Allah telah beri kita rezki hamil berbnding orglain lama ttc tggu tuk hamil..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

boleh pakai pakaian longgar kan? kenapa nk pakai ketat2.. x kesian k kat bby dalam perut tu.. klau sy, xrasa malu pon., rasa bangga sbb kite mgandung, bukan boroi.. harap sis boleh berfikir secara matang la ye.. hargai rezeki yg Allah bg..

Nama pun mngandung puan, mmg lah nampak boroi..puan dh besar puan boleh fikir, boleh beli kaftan.. 30-40 ringgit pun dh ada skrg.. bagi ruang untuk perut selesa..