Sakit Betis 😖

Assalamualaikum and hi ibu2 smua.. Sya 30 weeks prgnnt... nak tnya.. apa solutionnya ya kalau kita sakit betis ni? Sy dah 2 hari sakit betis.. start sakit sebb pgi kelmarin mse nak bgun pgi kena simpul biawak (cramp betis). sakit sebelah kanan je.. tpi tak lama.. suami urut dah td malam.. tpi bangun pgi td still sakit lgi.. nak trun naik tngga seksanya cm kena keras je kaki kalau buat2 lembik mmg sakit..ibu2 ad tak yg mengalami sakit betis mcm sya? Boleh share ptua2 ke ape... trrima kasih ya .😍❤️ #seriusnanya #firstbaby #firstmom

11 Balas

saya baru je jugak kena simpul biawak weekend hari tu. Ya Allah sakit betul la rupanya. nak menangis jgk menahan sakit tu. siang tu sampai ke malam mmg terasa lg sakit kt betis. tp mlmnya start tdo pakai stoking, takde dah kena simpul biawak tu. insyaallah nanti hilang sakit tu. sy lepas beberapa hari ni dah okay. sakit semua hilang dah.

2y ago

ahhahahhaha mmg bile pregnant akan buat kite kuat berpeluh.. sama la mcm sy pun..

Kalau time kna simpul biawak tu kita luruskan kaki...mmg betis kita akan sakit walaupun dh kna urut...makan hari jugak la bru hilang...suami sy kta klu time kna simpul biawak tu jgn luruskan kaki...biar je smpi hilang simpul biawak tu....nti dh hilang bru urut...nti bangun pagi betis tak rasa sakit sangat...

2y ago

kira nya jangan gerakan kaki masa kena simpul biawak tu.....tak kira time keadaan kaki tengah lurus ke atau kaki kita bengkok....biar kan simpul biawak tu hilang sendiri...baru kita betulkan kaki 😊

Wsalam.. Sy start sakit betis masa week 28.. Puan boleh try sapu minyak panas (sy gune minyak yuyee) setiap malam before tido.. sapu kt betis sampai tapak kaki.. And mntak suami sambilx urut tu selawat.. Tido pakai stoking Puan.. So x masuk angin sgt.. Harap membantu..

2y ago

sya bru je kena.. 30 weeks ni...tpi,,sya tak bleh pkai stokin..pnas 🤣walaupun dah psng kipas lgi.. takpe2 sya spu mnyak pnas je okay... kat tpak kaki skli.. tq sis.. nnti sya buat ya..😊

Haritu sama jgk mcm sy 28w kena cramp jgk.. sis kena mnum susu, sapu mnyk sllu sblum tido kat betis jgn lupa pkai sarung kaki tkde laa msuk angin sjuk.. betis pn kurg skit lengoh.. tk pn tggikan kaki ltak bantal bwh betis nk kurgkn lengoh tu skli..

2y ago

Sy pkai mnyk angin losyen mustajab warna kuning tu sapu area betis ngn peha je awk ye.. jgn sapu kat bhgian pinggang perut plak. Risau pulak nnt.. hahahaha.. ltak skit bhgian tapak kaki tu bgi berangin urut2 tu penting bgi lmbut urat2 peha betis tk lengoh sgt 😁

saya masa anak 1st selalu macamtu..kerap sgt kena simpul biawak boleh dikatakan setiap malam. skrg prgnt anak ke 2 makan calcium sorbex Dr kt klinik swasta bagi. skrg 32 mingu dah macam baru 2 3x je sepanjang kehamilan ni kena simpul biawak.

2y ago

sy bru je kena 2x.. mmle sebelah kiri je. lpas tu kanan plak.. tpi hri lain2... nnti sya try calcium sorbex tu ya...tq sis🤩

samaa lah kita , saya sepanjang pregnant ni tk pernah kena . tetiba masuk je 31w terus kena simpul biawak mcm nak jerit rasa . nasib baik skjp je cramp nya , tp effect dia tu smpai skrg dh satu hari blum ok lg ade rse bengkak2 dia tu

2y ago

ye.. sya terjengket2 berjalan... dahla naik trun tngga hahah sabar jala....kan.. 🤣

Sy bru kena hritu. Kaki cramp lepas kena simpul biawak, nk jalan seksa. Pg klinik doctor bg vit kalsium utk tmbh kalsium dlm badan, lpas tu okay dh smpai skrng tk kena. Sis kena minum susu or tmbh kalsium. InShaaAllah nnt okay.

2y ago

haah sya ad minum susu sis.. tpi sya ad 2hari skip mnum susu tu jadi cmtu... dia pnya tarik tu..smpai tk bleh ckp ahaha sakit sngat... tq ya sis bantu🤩

ada urutan kalau yg kena simpul biawak , hritu sruh suami urut , lega .. tapi mmg ambil masa 2,3hri bru hilang sakit nya .. sy selang sehari kaki kiri lak kena , skrg dh 32week

2y ago

sya mmg ad minta suami urut.. than dah tp amek mse 2 hari jgak cm sis...nnti sy try cri kt ytube kah urutan btul.. tq sis..😀

aa sama msuk 3rd tri ni baru kena, sehari 2x i kena. pagi kaki kiri tido ptg kaki kanan plak. mmg sakit gilaaaa kaki susah nk jalan. susah nk ulang alik toilet 😂😂

2y ago

hahahaha kan, tula i dh jmpa pakar dia upgrade dose calcium 🤣🤣

Saya makan pil kalsium and minum susu HL besar tu seminggu 1 kotak. Takde cramp or simpul biawak langsung. Now dah 32w

2y ago

Saya makan jenama obical. Murah je dkt farmasi ada jual ya. Sama sama sis