Cara berdamai dengan takdir

Assalamualaikum ibu² semua, saya baru sahaja gugur 5 minggu lepas. Kesedihan masih tersisa, setahun lebih saya tunggu untuk dpt kan anak pertama. Alhamdulillah, hanya diberikan rezeki 7 minggu merasainya. Saya masih mengharapkan saya cepat dan mudah mengandung kembali. Setelah gugur, period saya belum datang lagi.. upt pun negative. Masa gugur haritu doctor ada suspect saya pcos, tp belum confirm sbb kena lalui beberapa test dahulu. Saya down sgt. Nak tahu ada tak ibu yg mengalami seperti saya dan berjaya hamil?

3 Balas

wasalam. adakala redha tu perlu bila sesuatu pkara terjadi. Ada hikmah disebalik semua tu dlm 3 tahun tempoh pkahwinan sy, sy diuji dgn 2kali keguguran...yg pertama disebabkn kndungan kosong, yg kedua kandungan tak berkembang (janin kembar tiada heartbeat pd usia 14w). Dan dktr pakar juga suspect sy PCOS. Sy akui sgt trauma dgn kejadian itu..tapi kami suami isteri redha, merelakan apa yg terjadi tu sbg pengalaman dan iktibar buat kami. dari situ sy cari byk ilmu tntg PCOS, cara utk kawal dan dgn guidance Alhamdulillah setelah 1tahun6bulan berlalu, sy disahkan mengandung semula..dan selamat melahirkan seorang puteri setelah 3 tahun menunggu. Allah akn beri rezeki pd detik dan waktu yg sgt tak dijangka. so cheer up ya. jgn sedih2 😊

9mo ago

Sy ambil masa +/- 1 bulan utk period semula.

Pengalaman saya keguguran sebelum ni 2x dalam setahun. Awal tahun dan hujung tahun masa 2018. Memang sedih bagi orang pernah merasa dan sedang mengharapkan zuriat pertama. Tapi bila terlalu fikirkan, saya jadi stress, duduk bergelap dalam rumah sorg2. Sampai satu masa saya rasa saya kena keluar dan berdamai dengan takdir. Mesti ada hikmah segala yang terjadi. Saya buat perkara yang buat saya happy dan penuhkan masa lapang saya. Syukur sangat bila kurang fikir pasal keguguran yg lepas, dan minta orang doakan selalu, lepas 3 tahun kahwin saya dapat melahirkan baby first 🤲 saya percaya rezeki sis akan sampai juga satu hari nanti. Semoga dipermudahkan ye.

Salam sis, saya pun gugur Oct 2022 masa kandungan 6 minggu. Bulan Feb 2023 rezeki saya pregnant semula. Sis kena banyak2 sabar & percaya ada sebab kenapa baby keguguran tu & kalau dia lahir maybe abnormal. Saya doakan sis cepat pregnant semua ya