NAIKKAN BERAT ANAK

Assalamualaikum ibu2. Saya nak tanya sebb saya betul2 buntu. Anak saya boy 1y7m , BF + susu formula. berat stuck 8.2kg selama sebulan. Dah 3kali kena check 2minggu sekali. Saya tak tahu dah nak buat macam mana. Bagi makan macam2 pun berat tak naik. Mee, bihun, spaghetti, nasi semua anak saya makan. Saya selalu masukkkan butter, cheese, kentang, susu, labu dalam masakan untuk anak. Macam2 masakan saya buat, sup, kari, tomyam, carbonara, butter, kek, jemput, puding. Buah mangga, naga, anggur pun bagi. Minum full cream pun dah. Sebelum ni minum susu fernleaf full cream berat naik tak dapat, tapi yg dapat sembelit chronic sampaikan kena jumpa pakar di hospital. Then kemarin pun, nurse decide kena refer pakar pemakanan sebb berat tak naik2. Nurse pun check lebih kurang je semalam, macam nak kata saya ni tak bagi anak makan. Sayalah beli barang, masak, bagi anak makan, layan ragam anak, kemas2. Saya stress penat macam mana pun saya tetap masak untuk anak saya walaupun jemput sekalipun kalau masa barang masak habis. Tapi saya tak tahu kenapa stuck lagi. Bukan saya je pelik, nenek dia, mak pak sedara pun pelik, anak saya ni kuat makan. Masalah ni, lama2 “makan dalam”. Saya banyak tertanya2 kenapa, jadi cepat marah, jadi down, jadi banyak termenung terfikir2, tercari2 scroll apa nak buat untuk naikan berat, tapi tak jadi2😓 Saya minta tolong kepada ibu2 share tips/petua/cara untuk keluarkan anak dari KBB ni. Dari segi cara pemakanan/susu dan vitamin yg sesuai untuk tambah berat dan rawat sembelit. Sekarang saya baru cuba susu dupro langkah 2 dan vitamin c with lysine. Tapi nampak macam anak saya tak minat susu dupro tu. Susu dutch lady full cream kotak laju pulak dia habiskan, cumanya saya perasan lepas minum anak saya batuk2 sikit sekejap. Saya bingung harap ada yg boleh bantu 😌 Terima kasih 😢

14 Balas

Hai sis, saya faham perasaan sis. Saya pun mengalami situasi tu. anak saya 2tahun 7 bulan baru 10kg. Sama jugak berat x naik naik. Ada hari makan banyak. Ada hari xmakan pun. Byk susu/minum air je. Dah macam2 vitamin lysin bagi. Multivitamin pun ade bagi. Anak makan je vitamin tu semua tapi selera makan sama je lagi. Kadang makan banyak pun tubuh sama je. X gemuk pun. Last2 saya redho jelaa. Asal dia aktif, alhamdulillah bijak pandai tu nampak. Cepat belajar dalam kelas dekat taska. Petah bercakap. Cume masalah berat badan je masih lagi x selesai. Sekarang saya dah malas nk stress fikir pasal tu. Asal sihat sudah..org nak cakap apa pun pekak kan telinga je. Fikir positif maybe genetik jenis kecik. Maybe nanti dh masuk sekolah rendah hormon dah lain, berat jadi normal.

anak saya mula2 mcm tu . susah nk makan 1 tahun 4 bulan . Saya jaga rutin tido dia dan makan . Bangun pagi pukul 7.. mandi main air 30 minit . Lepas mandi makan nasi 1 senduk susu 5oz . pukul 9 bagi tido sampai 11 . Bangun bagi nasi 1 senduk dulu habis bagi susu 5oz . Main2 sekejap Pukul 2 tido sampai 5 ( dalam buai ) . Bangun bagi Susu 7oz . Main dekat luar pasir rumput ( tak pakai kasut ) . Pukul 7 mandi main air 15 minit . siap2 pukul 8 nasi 1 senduk susu 6 oz Terus bawak nesting tido . 8:30 tido sampai esok pagi Pukul 6:30 auto bangun . Nasi saya akan bg jugak 1 senduk sama ada sambil bg tgok cocomelon . atau ape .. sambil main air . dia auto nganga .. situasinsaya cuba lepas berat tak naik2 masa 1 tahun . Skrg 1 tahun 4 bulan 11.8 kg . alhamdulillah .

pejuang line putih hadir.. berat naik slow je. tak pernah turun kalau ikut graf tp naiknye bbrp gram aje. tinggi laaaaagi slow dah 3x checkup masuk line merah.. sekarang 1y8m lbh ni timbang kat rumah berat 8.7 selalunya, tinggi belum 75cm. tp beza anak sy tak makan sgt.. nak tunggu dia kata nak makan tuuu sabar je, pastu kalau dia yg nk makan pun, dapat bbrp suap pastu lari la sambung membusy.. dulu belum 1y layan la ikut org kata ikut cue anak. tp dapat laaa berat masuk line kuning tinggi line merah tu.. 😅 dah 1y masa makan mmg suap aje la, dia main gi bwk pinggan nk suap jgk.. blh la naik balik walau belum line putih

2mo ago

anak sy pandai mkn sdri, tp yg dia suap sdri tu sikit lah, yg bersuap pun kalau ikut dia mmg sikit.. main meal if sukat bekas 2oz tu, sejam pun tk habis2. blh dia mkn nasi lbh 1senduk tu, tp tk mkn apa2 minum air 0 je tu pun 1x mkn je lah

anak kita lebih kurang ja ni sis, beza dia anak awak kuat makan, tapi anak saya sebaliknya. next month check up 18bulan taktau la mcm mana. saya da redha da ni kalau kata still line kuning, da try mcm2x pun still sama, jenis tak lalu makan. duk myusu ja kuat. tapi mcm anak awak ni kan, rasanya sbb dia aktif sama, so sbb tuh berat cmtuh ja. pernah tgok kt fb ,ada mommy2x share kata mcm tuh. n dulu saya pernah tanya dr. , dr. suggest vitamin champ, sbb saya pernah bgtau saya try appeton tapi sama. tapi saya tak try lagi yg champ tuh. duk try masak itu ini je la.

2mo ago

Saya pun masa timbang kali ketiga tu. Hm hadap jelah. Kan. Dah buat macam2 pun tak jadi apa haih. Tertanya gak kat mana salah atau kurang🫠 Betul tersangatlah aktif😂 KK mmg kebiasaannya guna brand champs, ubat cacing pun pakai brand tu. Tak sabar tunggu sampai rumah

Sy pun dh buntu, menjerit dan menangis dlm hati bila dgr pakar pemakanan bebel itu ini seolah kita tak cuba bg anak pelbagai makanan dan resepi. Anak pula makan ikut mood kdg mkn byk kdg mkn sikit kdg taknak mkn langsung. Tadi jumpa psp lagi berat anak baru 7.11kg dr 6.98kg. Umur 1 tahun 1 bln harini, berat anak pun dah 2bln masuk line merah. Sy pun penat tiap bulan nk ke klinik 😭💪🏻. Semoga kita kuat dan terus berusaha cantikkan berat anak, semoga anak pun tumbuh membesar dgn sihat tanpa sebarang penyakit. Aamiin 🤲🏻

emm saya pun ada msalah berat anak tak cukup dah 7 bulan berat 5kg pun tk naik lagi, Allah sedih stress semua ad ,dah mcam2 cubabuat ,mcam2 resipi jugak dah try tapi klau makan adalah bberapa suap je. dia pulak jenis makan pun sikit susu fm langsung la tknak dah pelbagai susu fm try dari yang murah sampai yang mahal tapi still taknak , menyusu badan kerap je tapi tk tahu laa berat badan naik brapa gram je. Susah hati betol, sy dh buntu nk buat apa lagi.

x tw nk kasi tips ape sbb rsenye sis da cbe semua cara2 yg btol utk naikkn berat anak.. Maybe sikit dr sye, dont blame urself mommy.. awk da buat yg tbaik tp bkn semua dlm kawalan kte.. u did a great job cuma berat anak yg susah nak naik..

sis try beli beras sumo elok untk ank..n bg mndy dgn mandian sabun cacing .mna tw dpt mmbntu.sbb ank sy mcm tu jgk.alhamdulillah mmbntu jgk wlaupon naik skit2 berat dy..ank sy cmtu jgk mkn lalu tp berat xnaik

cuba cari kt farmasi, vitamin yg boleh membantu pertubuhan dia yg sesuai dgn umur dia ,kadang2 makan bnyk tpi berat tk naik2, mungkin kurang dari segi lain.. tkpe sis dh buat yg 👍💯

Anak saya 1tahun8bulan 9.5kg. Minum susu full cream. Still bf tapi sbb puasa susu mmg drop habis… anak saya pun kurang makan. Susu 3 kali sehari…. Sama masalah kita sis 😢