Sering muntah dan tak makan nasik

Saya buntu sbb kurg makan, berat badan makin susut. Tak boleh makan nasik, seafood, ayam, hidu pun tak bole apa lagi terbayang rasa nak muntah sepanjang masa. Masak sup letak sayur, pagi masi bole mkn tgh hari dh tak bole masuk. Sblm ni kuat makan semua saya bantai. skrg Susah sgt nak makan. Dah try macam2 jenis susu utk ibu hamil la full cream la tetap mcm tu jg. Kurg tenaga kurg makan sakit dada memanjang asyik muntah sahaja. Roti pun 1 2 keping je lepas tu muntah. Memilih makan. Makan buah rasa tenang pastu luah balik. Terpaksa makan jg sbb sakit dada klau tak makan tpi kejap lagi buang balik tak tau nak buat apa dah. Anak sebelum ni ok sahaja. Minum air kosong pun muntahkan balik aihh. Kalau ada ibu yg ada pengalaman sama tolong saya macam mana korang atasi. Saya dah tak larat nak buat kerja asyik baring sahaja. Berat badan susut teruk sgt. #pleasehelp

1 Balas

Sama la sis, saya waktu 1st trimester dulu semua yg saya makan semua muntah balik. saya turun 7kg dalam masa sebulan. sis bayangkan teruk macam mana 😅 lepastu bila dah muntah tu dah tak larat nak makan lagi. tapi nurse cakap takpa sbb alahan. nnti alahan dah hilang sis cover balik semua. buat masa skrg sis try and error semua makanan

3y ago

Skrg saya 1st trimester anak no2. Anak pertama sblm ni takda masalah jdi saya kurg pngalaman bab ni. Saya risau kandungan saya kurg apaapa. Harap²lah 2nd trimester alahan ni hilang. Sbb benda alahan ni buat saya stress 😂 langsung tak dpt makan mesti muntah balik.