Mohon pendapat

Assalamualaikum ibu2.. saya mohon maaf jika mengganggu ibu2 ... Saya mohon pendapat pada ibu2.. saya sekarang pregy 5w ke 6w macam tu.. saya ada anak 2y 7m.. tapi saya pregy ni xmerancang lagi untuk tambah anak.. badan masih letih,dengan keadaan darah rendah xstabil.. dengan urusan rumah.. saya stay dengan mertua.. ada y faham tu faham la keadaannya macam mna.. buat masa sekarang sy masih xboleh trima sy pregy lagi.. saya stress sangat2.. dlm hati mcm nk buang ja kndungan ni ... Mohon pendapat dr ibu2 lain.. trima kasih.

16 Balas

saya pun duduk dgn mak mertua..jaga arwah dia wellchair je..pak mertua 84 thn.. puan dalam masa sama sy jaga anak orng lagi(baby boy) time preggy anak ke puan sy fhm sngt tmpt puan... 😊.sy preggy check up seme sy pergi sendiri.. naik moto je.. sampai last call di kk. 😊 kalau puan rasa terbeban dgn situasi maaflah... bg saya puan kene kuat... ingat kita ada Allah.. dan jgn stresskan hidup puan dengan memikirkan hal yang puan sendiri tak tahu akan jadi... puan kene bersangka baik... dengan takdir Allah.. kalau puan fikir.. apa yg membebani puan.. mcm tulah juga Allah berikan.. kerana sangkaan buruk tu kadang memakan diri sendiri. puan kene bangkit dan hepi life puan... anggap itu ujian bg puan.. 😊..Allah tahu puan mampu... cuma puan perlu bijak bahagi masa utk buat kerja rumah dan curi masa utk rehatkan diri puan... puan... jaga orng tua tak kira lah siapa pun barokah.. byk sngt puan... saya anak ke 3 lahir sngt mudah.. atas katil wad je da buka lapan cm.. 3 kali push da kuar. mak mertua sempat tgk seminggu Allah dah ambil simpan dia... puan lihat bagaimana Allah permudahkan segalanya... saya cuma nak puan kuat.. gugurkan kandungan bkn jalan mudah... cuma puan kena yakin akan takdir Allah yang indah pada waktunya.. semangat ya puan

Jangan buang awak, tolong jangan... Situasi lebih kurang akak saya. Tapi dia anak 4. Anak nombor 2 & 3 jarak 11 bulan. Anak ketiga & keempat jarak 1 tahun 2 bulan. Anak kelima, Allah bg rezeki masa si anak bongsu 1 tahun 8 bulan. Tapi akak saya dan suami buang, idea abang ipar saya tu. Seminggu saya menangis, anak buah saya dibunuh oleh dia. Sejak dari tu, dari hidup dia mewah dan senang. Satu per satu Allah uji. Yang dulunya dia senang sikit, semakin lama semakin susah. Ada je masalah, ujian dan dugaan. Sampai satu masa, suami yang dia sanjung sangat tu, curang dgn dia. Masuk ni tahun ke 4 suami dia masih curang. Hidup pun sama tak berubah senang. Mungkin ada kena mengena dengan anak yang dibuang tu. Walaupun awak rasa susah, tapi ingatlah Allah tak senang2 bagi rezeki, ujian dan dugaan. Manatahu anak yang awak niat nak buang tu, akan berjaya tolong awak nanti? dan anak tu yang bawa awak ke syurga nanti. Saya tak ada dalam situasi awak, tapi saya faham susahnya nak dijaga anak tu dan susahnya kalau dibuang. semoga Allah permudahkan urusan awak. janganlah dibuang ye awak..

Saya x de niat nak tambah baby ketiga, sbb sya makan pil perancang tapi rezeki ttp datang walaupon makan pill perancang and emergency pil. Anak 1st 1tahun 8bulan, anak kedua 9bulan. And kandungan 23minggu. Sye bekerja retail, keje x tentu masa. Saya dpt tahu sye preggy masa kandugan dh 20week, nak nangis masa dpt tahu tapi redha. Rezeki yang x dijangka. Jadi saya lagi penat apa alasan awak? Penat ? Sye hb sentiasa low, tapi sbb low sentiasa consistent makan ubat untuk naik kan hb. Jgn la mengeluh penat, kesian dekat anak anak, mana tahu anak tu yang akan menolong kite nanti? Ingat perancangan Allah lagi baik.

jangan dibuang . ..penat tu dah biasa lah kita sebagai seorang perempuan..kalau penat hati dan perasaan saya faham ..lebih baik duduk asing dengan mertua, InshaAllah semuanya akan baik2 saja ..biar banyak rumah jangan banyak orang ,biar hidup susah duduk asing dengan orang tua jangan susah hati sebab tinggal sebumbung dengan orang tua apetah lagi mertua ..saya pernah rasa mengandung duduk dengan mertua ..duit tak pernah putus alhamdulillah tapi hati sakit

Same pun stress.. baru 6 week, ibu mertua siap suruh saya gugurkan tanpa alasan munasabah.. dah la anak first child.., tapi disebabkan suami saya banyak bg nasihat ibu kandung beri kekuatan.. InsyaAllah saya kuat.. saya berpikiran tak mngapa dunia ni semntara.. akhirat selamanya

buang lgi dosa...smpi bila² hidup x kn tenang ,tfikir ank yg x dosa di buang..ank satu anugerah yg paling indah...siapa yg akan doakan kita lpas kita tiada KLU x ank kita sdri...bukan suami kita DN bkn sekeliling kita...ank juga bolh membawa kita ke syurga..

Jangan pikir mcm tu sis.. Kesian kat baby dlm kandungan tu.. Sis pikir positif ye.. Tu rezeki Allah nk bagi.. Mmg kdg kita stress tpi ingat Allah.. Baby tu nk hidup sama2 dgn sis skeluarga.. So jgn sedih2 ye.. Smoga sgala urusan sis dipermudahkan.. 😊

jgn gugurkan puan, baby tak berdosa. puan kena kuat, ini semua rezeki dari Allah. puan sgt bertuah dpt mengandung. byk ibu2 di luar sana yg teringin sgt nak mengandung tapi tak dpt. byk brsabar puan, berdoalah minta kekuatan dr segi mental & fizikal

andainya apa yang berlaku sekarang time mengandung tanpa keselesaan diri kita sendiri anggap lah itu satu pengajaran buat kita utk lebih berjaga2 utk merancang supaya kita lebih betul2 jaga agar tidak pregnant, gembira kan diri jangan stress sis

W’salam..kesian anak dalam kandungan tu puan..anak tu pun rezeki dari Allah..mungkin puan rasa penat sekarang tapi dikemudian hari akan ada yang lebih indah mendatang..fikirkan yang positif,doa banyak2 untuk mudahkan urusan puan..