Minum air gula

Assalamualaikum ibu-ibu. Saya mom to be. Saya baru lepas minum air gula. Bacaan gula dalam darah normal sebelum minum air gula, tapi selepas jadi tinggi sehingga suspek kencing manis. Setiap kali check up, doc puji bacaan darah saya cantik. Lepas minum air gula katanya kandungan gula tinggi. Saya jadi stress. Ada ibu yg sama pengalaman macam saya? Terima kasih.

10 Balas

Lain2 tu sis , bacaan darah dgn bacaan gula tu bahagian lain. Mungkin yang cantik tu bacaan tekanan darah BP @ HB Untuk hb cantik 11.0 ke atas 🥰 Untuk bacaan air gula: (Ambik darah pertama) untuk fasting blood sugar range normal : 3.5 - 6.0 Untuk selepas minum air gula (2 jam) dan (ambik darah kedua) normal range : 3.9 -6.7 If tinggi dari 7.8 tu kiranya sangkut la, tapi boleh repeat minum selalunya 2 kali. Saya haritu alhamdulillah sekali saja minum, dan result pon cantik🤲🏻❤️ apa2 pon semoga urusan sis dipermudahkan segalanya amin🌹

2y ago

Haah sebelum minum pon dia ada had dia fasa tinggi nak ke 6.0 tu pon dorang kata tinggi😮‍💨 tabah je la dia kene bawah 5.0 baru result lepas dua jam tu cantik👍🏻

bacaan tekanan darah & bacaan gula dlm darah benda yg berlainan. takpe ada hikmahnya. sekurang2nya mummy belajar control pemakanan, boleh elakkan sebarang risiko kesihatan. kencing manis ni salah satu pembunuh senyap, so dpt detect awal2 alhamdulillah. belajar apa maksudnya gestational diabetes ye semoga puan x terlalu risau. jaga diri mummy

Wsalam. Sis jgn stress sbb bkn sis sorg je sangkut, sy pun sangkut tp sy buat relax je nurse kk je yg gelabah xhabis. Sy mmg xnak stress. Dlm masa yg sma sy jg pemakann dan buat monitor cek gula tu dirumah. Alhamdulillah turun 4.9 . Minum air kelapa selang 2hari InshaAllah hb dan gula cantik.

bcaan darah yg doc slalu ckp cantik tu I think refer to hb.. sy pun gdm on diet, awal2 stress sbb org keliling jugak, tp lpas dah jumpa dietitian, control mkn smua ok je smpailah brsalin.. alhamdulillah lpas brsalin elok je jaga mkn.. kncing manis pun xde.. rasa mcm ada hikmah plak ado gdm ni..😂😂

hahaaa sama dgn sya. first minum result ok. minggu lps minum lg tuk kali kedua , keputusan ko.tapi sbnarnya salah sya, lps minum gula sya terus mkn nasik, sepatutnya lps 2 jam ambil darah br bleh mkn😂esok doktor nk bt skali lg,😪😪 sbb nk btl2 pasti gdm tinggi atau x

2y ago

Ouh yeke , takpe2 mudah mudahan inshaAllah result cantik🤲🏻

Jangan stress2..sy pun pregnant anak nom 1 & 2 xde Gdm tapi nom 3 ni ada gdm on diet. Mula2 stress jugak nak control makan, last2 ok la mcm biasa. Just makan tapi jgn sekali banyak. Nanti nurse refer pakar pemakanan. 😊

bacaan cantik tu mungkin hb. bacaan gula la yg tingginya ya. kena jaga pemakanan lepasni la. kurangkan makanan bergula dan karbohidrat

Nak tanya, sis ada makan pape tak selepas minum air gula tu?

I lepas minum air gula pun 5.3 kata kencing manis

Tak ada. Sy 5.9 lps minum, hampir juga tu