Lubang Dubur Anak Luka

Assalamualaikum, ibu-ibu atau bapa-bapa tahu tak macam mana nak paksa anak minum air masak? Sebelum ni dia sembelit sampai luka lubang dia dan berdarah, masuk wad dan balik keesokannya. Antibiotik pun dah 2 minggu lepas habis. Sepanjang tempoh pemulihan ni, bagi dia bubur je. Bagi makanan yang lembut, tapi hari ni baru nak bagi nasi lembik (belum makan lagi) sebab dah 2 minggu makan bubur. Tiba-tiba hari ni luka semula. Pernah juga bagi ubi kentang sebelum ni, jadi saya rasa punca nya ubi kentang la. Ada tak tips nak bagi anak minum air masak je? Makan banyak, tapi tak nak minum air masak. Tu yang leceh. Selain tu, apa lagi perlu dibuat?

2 Balas

Try control pemakanan yg tgi serat.yg tgi serat tu punca anak sembelit..ank sy pun tk mnum air masak.puas ajar ttp taknak..so sy kurangkan bg Milo,pisang,keledek etc..lbh kpd makan sup2

4y ago

Tu lah, setakat ni saya bagi dia makanan berkuah sikit + sayur.