Depresi or ikut hati?

Hi, assalamualaikum. I masih baru disini. Sekarang dah 8weeks pregnant. Dulu sebelum I pregnant, I am a hardworker. Never take MC or AL macam tu. I kerja kilang and off day sabtu dengan ahad. But sometimes I datang OT. So after i knew that I was pregnant, sound happy to me and my husband. Then i started gain weight. So lepas pada tu, well biasa lah bila pregnant ni, alahan tetap ada. But I tak teruk sangat. Tambah pula anak first. Sometime dia datang loya tapi tak muntah sometimes perut tak selesa,sakit then i take MC. And then I start macam tak larat semua, I kurang cergas and tak datang support OT (overtime). But u know what I curious is, I dah start terasa dengan mulut orang. And i can feel the negative vibe around me. Before this, my teammate tak penah layan buruk. But now i can feel the different. Tak macam dulu. They started ignore me, talk like bad things and blame me for nothing. I diam ja tak cakap banyak. Sebab I fikir keja so I diam ja. Bila I keluar or pergi toilet I boleh rasa yang they cakap buruk dekat I. Then bila I sampai situ they stop talking. Kadang2 apa yang depa cakap dekat I, I akan terasa like " lambat", "kerap cuti", "kerap sakit", "sebab ni semua salah hang", " payah nak support OT". Even kawan smpai bertahun pun boleh percaya kan orang lain. I tak tau sebab i pregnant ka they treat me like that? Lepas kawen i lost all my friend. I selalu cerita dekat husband ja. Sometime teammate I tak faham i pregnant. I anggap depa macam family, now pergi makan or planning vacay tak pernah ajak I. I rasa macam susahkan semua. I rasa diri I tak berguna, useless, just menyusahkan orang lain. I started not to trust people then I stop talking with them. Selalu p kerja diam and tak rasa nak menyembang. Antisocial, tak suka berhadapan orang even i neee to because i am trainer. I hate my self. Kalau sapa2 baca apa yang I tulis, boleh bagi pendapat apa yang perlu I buat. Sumpah I rasa hidup I tak guna. Thank you ❤️#firstbaby #bantusharing #jangandibully #advicepls

23 Balas

xperlu nak dgr ckp org lain.. buat kerja sendiri.. beras dorg xkacau pn kn.. jaga kesihatan jaga baby tu lg pntg. 😉

sis tgh prgnt abaikan toxic people mcm tu.. yg pnting fkirn bby dlm kndungn je..tke cre sis😊

3y ago

ur wlcome momy to be😉

sis ikut hati sngt tu